Прочитај ми чланак

Очекује се оштар пад цена квадрата у Србији – ево када

0

Број уговора о промету некретнина у Србији, пао је још један квартал за редом, односно мање их је за 15,9 одсто у односу на прошлу годину. Дакле, купаца за некретнине у Србији нема, и све их је мање. Како кажу стручњаци, самим тим пад цена квадрата у 2024. години је готово сигуран, а прве његове назнаке могли бисмо да видимо већ за 3 до 6 месеци.

Док је у првом полугодишту 2023. године РГЗ забележио 13 одсто мање купопродајних уговора на тржишту некретнина у Србији, у трећем кварталу се та бројка повећала на 15,9 одсто. Док је та бројка од 2020. до краја 2022. године била преко 33.000 квартално, од почетка ове године само смо у другом кварталу прескочили 30.000 трансакција на тржишту.

Ако је веровати стручњацима, не постоји бољи сигнал и знак да нам се ближи пад цена квадрата, и до 20 одсто, пише Блиц.

Чека нас пад цена квадрата и до 20 одсто

Владимир Ђукановић, економиста и консултант, каже да је сасвим извесно да ће након оваквог извештаја цене квадрата у наредном периоду морати да падају.

„Смањење цена квадрата сасвим је очекивано у наредном периоду јер је пао промет, а чим падне промет значи да нема потражње и цене морају да падају. У том случају, потребно је време од три до шест месеци да се ове бројке које показују званични подаци одразе и цену. У овом тренутку понуда је никада већа али куповина је стала. Продавци и даље држе цене и то се види по ценама квадрата које су и даље непроменљиве, и биће потребно да прође неки временски период до пола године где ће они схватити да морају да спусте цене. Видећемо колико ће пасти, али очекујем од 5 до 20 одсто“, каже Ђукановић.

Саговорник објашњава да је током пандемије короне штампање велике количине новца допринело да људи масовно улажу у некретнине, што је допринело „напумпавању“ цена. Међутим, истиче да у наредном периоду следи обрт тренда и заокрет цена у другом правцу.

Цене квадрата за сада непроменљиве

Извештај једног портала за некретнине за октобар, показује да су цене квадрата у свим већим градовима у Србији скоро непроменљиве у односу на новембар ове године. Неке општине забележиле су и пад, али у минималном скоро неприметном проценту. Цене квадрата и даље су највише у Београду док их сустижу цене станова у Новом Саду.

Према том извештају од свих већих београдских општина пад цена забележен је једино на општини Палилула, и то близу 4 одсто, док је на Врачару, иначе најтраженијој локацији у Београду, квадрат пао за мање од пола процента.

У Новом саду је само једна општина, Подбара, забележила пад цена за 0,44 одсто, док је у Нишу квадрат пао за 0,27 одсто на општини Пантелеј и Палилула. Градска локација Панчево је у истом периоду забележила пад квадрата од 2,43 одсто.

Инфлаторни притисци у Србији и у ЕУ наставили су да слабе што се одражава и на тржиште непокретности у нашој земљи. Удео делимично регулисаног тржишта (промет некретнина које нису уписане у катастар непокретности) у укупној вредности, наставља да расте у поређењу са истим периодом прошле године и износи 32 одсто од укупног промета у трећем кварталу.

Последњи извештај РГЗ показује да поред стабилизације и смиривања активности на тржишту непокретности, у трећем кварталу долази до још умеренијег раста цена станова на нивоу целе Србије, а судећи према мишљењу струке, то је тренд који ће се наставити у наредној години.