Прочитај ми чланак

Отровни угаљ је раван колективном спором самоубиству

0

Директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић рекао је да не зна нити га интересује да ли су трговци лошим угљем део неке јединствене организације или не, "јер за таква питања постоје службе које сви ми обилно плаћамо да то открију и санкционишу", додајући да "дакле, ваља питати друге како се одвија експолоатација и трговина најлошијег квалитета".

– За мене је мафија свако ко продаје дроге дизајниране као бомбоне младима. То је исто као и када неко продаје стотине хиљада тона отровног угља као да је то богзна какво најнормалније гориво, а да су купцима недоступни било какви подаци шта то купују, одакле је, какве ризике употребе носи собом – рекао је он за нови број НИН-а који подсећа да је Мајић пре више месеци рекао да је до скока загадјена ваздуха дошло због „угљарске мафије“.

Он је указао да је то видео као „ургентан, страховит проблем, раван колективном спором самоубиству“.

– Е, сада, очекујем да има још забринутих и оних који ће ме демантовати или потврдитити. Но, ја рекох и спасох душу – навео је Мајић.

Он је рекао и да се „најлошији угаљ који се на овим просторима продаје зове ‘колубара’, а РЕИК је велико јавно предузеће које има одредјену контролу над ресурсима лигнита у Колубарском угљеном басену“.

– Мислим да је сасвим у реду прозивати јавно предузеће и указивати да се под њиховим именом нешто лоше дешава, а све у нади да ће предузеће предузети нешто и тако показати да су одговорни и вредни обилате јавне подршке коју добијају. РЕИК је део Електропривреде Србије, а то је предузеће које, пре свега, производи електричну енергију која је тренутно најчистији могући извор грејања и зато додатно има смисла и неке поетске правде да се ЕПС активно и интензивно бори за чисту енергију и да не дозволи да се повезује са нечим што је опасно и штетно. Ја од њих очекујем акцију – истакао је Мајић.

Он је навео и да нема ни трунчицу сумње да лигнит треба напустити и отворене копове затворити и затравнити, додајући:“ Цетерум ценсео, лигнит треба забранити, а руднике затворити“.