Прочитај ми чланак

„Организам не стиже да се одмори“: Четири дана загађен ваздух у целој Србији

0

Дејан Лекић из Националне еколошке асоцијације истиче да "не ваља што смо у Србији имали континуитет прекомерног загађења неколико дана". "Организам се умори од тог сталног излагања високим концетрацијама загађених материја и може доћи до врло лошег исхода", упозорио је.

Лекић наводи да смо у Србији имали четири дана – недеља, понедељак, уторак и среда, прекогранично загађење ваздуха практично у целој Србији, само у Пироту је забележено 380 мг/м3.

„Ми правимо једну суштинску грешку, ми гледамо ту листу ИQАира која јесте једна одлична апликација, али они на тој листи само приказују велике градове. У тренутку када је Београд на листи међу првих десет, Београд је у Србији на 30, 40 месту по загађености ваздуха“, објаснио је Лекић у емисији „Студио Ливе“.

Он истиче да не ваља што имамо тај континуитет од неколико дана практично са прекомерним загађењем, јер организам не стиже да се одмори.

„Људи који имају хроничне болести и проблеме са кардиоваскуларним обољењима, који имају плућне болести, једноставно њихов организам се умори од тог сталног излагања високим концетрацијама загађених материја и може доћи до врло лошег исхода“, упозорио је.

У ситуацијама, како наводи, када смо имали овако четири везана дана потребно је на неки начин заштити се.

„Постоје мере које би државни органи или органи локалних самоуправа требало да споведу. Те мере су записане у њиховим акционим плановима који прате квалитет ваздуха. Међутим, ми за сада нисмо чули да се те мере у Београду примењују“, указао је.

Према његовим речима, мере су: забрана саобраћаја тешких камиона, порука школама и вртићима да деца не раде физичко напољу, да не излазе напоље, старијим људима и људима који су хронично болесни стална препорука да се на неки начин заштите.

На питање који градови су најугроженији у овом тренутку, Лекић истиче да су протеклих дана били практично сви градови и „то је доста застрашујуће“.

„У градовима у којима постоји моноторинг то су били Чачак, Пирот, Нови Пазар екстремно загађен, Ужице, Ваљево, Шабац и поред тих градова постојало је доста мањих градова која су имала још веће загађење“, рекао је саговорник Н1.

Он наглашава да је законом прописано да о свим догађајима у животној средини, који могу негативно да утичу на здравље људи, држава и институције информишу грађане на објективан и правовремен начин. То је чак записано и у Уставу.

„Ми не можемо овај проблем да решимо сада, ми смо морали да га решавамо пре грејне сезоне, сада је касно“, оценио је Лекић.

Он истиче да је битно користити науку, научна сазнања и поверити овај посао стручњацима.

„Прошле године у децембру Влада је усвојила програм заштите ваздуха 2030. са акционим планом и ту стоји петнаест кључних мера, све почињу са спровођење и увођење. То показује да нешто треба да урадимо, а не само да кажемо да ћемо да урадимо“, закључио је Лекић.