Прочитај ми чланак

Нова превара ЕУ: Дачић и Тачи кандидати за Нобелову награду?!

0

Dacic-taci

(Вести)

Кандитати за Нобелову награду за мир могли би да буду премијер Србије Ивица Дачић и Хашим Тачи, оценио је новинар магазина “Економист” и медијски експерт за Балкан Тим Џуда.

– Иако су водили рат, њих двојица су данас заиста трансформисали односе између Срба и Албанаца, што је прилично значајна ствар – рекао је Џуда, гостујући у емисји “Слободно српски”, која се емитује на мрежи српских ТВ станица на Космету.

– Многи људи су критиковали Нобелову награду последњих година због тога што је додељивана људима или организацијама за које људи не мисле да су стварали мир: афрички еколози или латиноамерички активисти за људска права… Све је то у реду, али колико то заиста има везе са доношењем мира? А сада, ако имате некога ко је био део власти која је водила рат овде, а сада је део Владе која ствара договоре и споразуме, зар то није нешто – упитао је Тим Џуда.

Он је додао да “они могу да раде посао заједно, јер су разумели један другог”.
Новинар лондонског “Економиста” претпоставља да је у току снажна дипломатска офанзива. Међутим, према његовим речима, “нико не може преговарачким странама да наметне договор”.
– Ако два премијера не желе да нешто потпишу, онда они неће потписати и нико не може да учини ништа да их принуди да потпишу. Погледајте само снимак Кетрин Ештон када најављује завршетак разговора и каже да је ово завршетак формалних састанака и да жељно очекује да чује шта они имају да кажу, а изгледала је тако љутито. Мислим, кад би они заиста имали ту моћ да их присиле да се договоре, они би то учинили, али они то не могу да ураде у Босни, не могу то да ураде ни на Косову – рекао је Џуда.
– Ако буде неког договора, биће то нека врста аутономије, посебно за север, али с косовске стране, они ће пробати да “спинују” у медијима да то није аутономија, мада јесте, с друге стране, српска, београдска страна ће морати да “спинује” да то није Ахтисари, али то ће бити то. Биће нешто као “аутономија минус – Ахтисари плус”. Дакле, ниједна страна неће бити срећна – рекао је Џуда.