Прочитај ми чланак

НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Ево шта ће вам се лоше десити, ако одбијете кумство!

0

Vencanje004-485x274

Сигурно сте чули за стару народну изреку „Кумство се не одбија“. Ми смо истражили шта ће се десити ако заиста одбијете да кумујете некоме, на венчању или крштењу

Венчање у цркви, Црквено венчање, Свадба, Православно венчање Фото-илустрација: Флицкр/расапхото

Добро познатата изрека да ” Кум није дугме “, настанила се на нашим просторима и данас се врло често користи. Када кажемо кум, прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цео живот, који вас никада неће издати, који ће увек бити ту за вас као део породице и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку.

Кумство спада у духовно сродство и може бити кум при крштењу, као духовни отац детету на пример и кум на венчању, као сведок ступања две особе у брак.

За Србе, кумство представља светињу, па се тако сматрају кумови најближим породици. Тако кум има посебно место за столом на свакој слави, на свадби је највађнија особа и заузима посебно место у животу једне породице.

Још једна стара изрека, која обележава величину овог односа је “Кумство се не одбија”. Велики број људи се пита зашто је то тако и шта ће се десити ако дођу у ситуацију да одбију кумство.

Ми смо истраживали шта може да се деси ако одбијете кумство и дошли смо до различитих веровања која се преносе кроз народ.

Једно од њих гласи да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратитти несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Неки људи верују да поред несреће у људбави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота, и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

Друго народно веровање, јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати “порода”. Другим речима, сам неће моћи да има децу и шири сопствену породици, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

У потрази за још неким одговором, контактирали смо верског аналитичара, Живицу Туцића, који нам је прво објаснио ко би требало да буде кум и шта би он требало да представља.

Фото: Телеграф.рсФото: Телеграф.рс
– Кум је особа од поверења. Али сада је кумство доста другачије него што је раније било. Стара кумства су била одржаванија и на неки начин јача, док се данас на овакав чин више посматра кроз некакву материјалну призму. Ни венчање ни крштење се не може обавити без кума, јер је он таји који сведочи овом догађају.

Он нам је такође навео да се кум при крштењу детета заклиње пред богом да ће бринути о том маленом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о детету, ако се родитељима нешто догоди.

– То је морална одговорност кума, да о детету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог детета. Али, мислим да се по закону старатељство додељује ближим рођацима – закључио је овај верски аналитичар.

Питали смо га и колико су тачна народна веровања и шта ће се десити ако се кумство одбије.

– Ја не кумујем. Био сам једној особи кум, пре тридесет година и након тога нисам више кумовао. Сујеверја попут несреће, самоће и случног нису истинита. Поготово што људи некада заиста нису у прилици да буду кумови. Разлози за то могу бити материјални, географски, лични…неко не може прихватити на пример због болести.

Живица нам је рекао да у је земљама као што су Мађарска, Румунија и Немачка често случај да кум буде неко од рођака. На пример, то може бити стриц, ујак, а неретко и брат.

Сада је на вама да размислите да ли ћете веровати у народне приче о злој срећи или на њих нећете обраћати пажњу. Али, једно је сигурнно. Кум је важан део сваке породице и саме традиције нашег народа и саветујемо вам да га бирате пажљиво, а када га изаберете, цените га, волите и поштујте као члана породице.

 

Telegraf