МОНСТРУОЗНО Станковић и Радовановић: Жртве короне је најбоље кремирати

0

Коронавирус свакодневно узима све више и више живота, преминуле у Италији, Шпанији и Кини кремирају, а сахрани прве жртве у Србији није могла да присуствује породица јер су сви морали бити у изолацији. Ове мере унеле су додатан страх и нелагоду међу људе и бројна питања, између осталог, може ли се вирус пренети са преминуле особе и који је најбољи и најсигурнији начин сахране.

Тим поводом контактирали смо патолога, Зорана Станковића, који нам је рекао да је у оваквим случајевима најбоље кремирати преминуле.

“Италија и Кина су спровеле посебне мере заштите када реч о сахрањивању оболелих, а то је да спаљују лешеве. Вирус после смрти човека живи још неколико сати и најсигурније је спалити га. Такође је потребно уништити и гардеробу у коју је заражени био обучен, као и накит”, каже Станковић за Нова.рс и наводи да је Јавно комунално предузеће “Погребне услуге” увело посебне мере.

“Они приликом рада користе посебну опрему. Могу бити обучени у скафандере за једнократну употребу и имају сви додатну пропратну заштиту. Они знају шта им је чинити.”

Доктор епидемолог Зоран Радовановић наводи да у суштини нема потребе да нас плаше преминули.

“У традицији је да се људи плаше од леша, мисле да је то извор заразе и болести, али је жив човек далеко опаснији. Леш не може да кашље и кија, а тако се коронавирус преноси. Не дешава се да мртва особа пренесе вирус, јер постоји посебан поступак сахрањивања људи који су оболели. Преминули прво иде у лимени ковчег, па у дрвени, а том процедуром се спречава даље ширење заразе.”

На питање да ли код нас може да се догоди да се уведе правило као у Италији, да се заражени лешеви обавезно кремирају , Радовановић каже:

“У Италији је до свега тога дошло јер је пукао систем. У року од 24 сата је све пало, па су зато увели те мере, а надамо се да код нас неће доћи до тога.”

Осврнули смо се на случај прве жртве коронавируса у Србији, мушкарца старог 59 година који је преминуо у Кикинди. Након што је умро, његова породица је изолована тако да нико од њих није могао да се од њега на гробљу и опрости.

“То је нормално, свуда у свету се спроводе такве мере. Када све прође, породица ће моћи да организује комеморацију”, рекао је епидемолог Радовановић и додао:

“Треба се плашити живих људи, о мртвима службе воде рачуна.”

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!