Прочитај ми чланак

Метеоролози открили каква нас промена времена чека баш пред Нову годину

0

Погоршање на самом крају године.

Како се ближи дочек Нове године и правимо планове, интересује нас и какво ће време бити те вечери – РХМЗ још није избацио детаљну прогнозу, али метеоролози који своје дају на друштвеним мрежама открили су нам да очекују захлађење пред сам крај године.

„До краја децембра без зимских услова“, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић.

„Средином следеће седмице очекује се наоблачење и захлађење са кишом, на планинама са снегом. Према тренутним прогнозама ово захлађење било би таквог облика да би се температуре последњих дана године спустиле на просечне вредности, али још увек се не може прецизирати да ли ће ово бити право зимско захлађење са снегом. Дакле, наредних недељу дана време у Србији неће имати налик почетку календарске зиме. Биће релативно топло, уз температуре и за 5 до 10 степени више од просека за ово доба године ( просек максималне од 2 до 6°Ц). Снега неће бити ни на највишим планинама, а захлађење за снегом могуће је на самом крају ове или почетку следеће године.“

И Марко Чубрило, популарни метеоролог аматер, најавио је да ће наредних дана бити релативно топло, погоршање се очекује око 28. децембра, али тек би други део јануара могао донети озбиљнију зиму.

„Од 23.12. до 27.12. релативно топло уз пролазно наоблачење у суботу која би могло донети нешто кише, пре свега северним и западним пределима. Дуваће југозападни ветар, а због доста облака маглу и температурну инверзију не треба очекивати. Јутарњи минимум углавном изнад нуле од 0 до +5, а девни максимум знатно изнад просека, најчешће између +5 и +12, а око 26.12. понегде и до +18 степени Целзијуса. Тренутно већина модела (ЕЦМWФ, ГЕМ и ЈМА) око 27.12. имају хладан фронт који би донео пролазно погоршање, падавине и захлађење. Снега би пролазно било на планинама, а за низије је он упитан. За сада делује да уколико погоршање и буде већ око 30.12. следи ново јачање антициклона. Глобални параметри у овом моменту нису повољни за неко дуже, право зимско, захлађење.

Дугорочни ЕЦМWФ почетком јануара има краћи период када би могло бити услова за још нека пролазна захлађења, док би тек од половине јануара 2023 према тренутном стању глобалних параметара могло бити услова за јаче, дуготрајније, захлађење. То је изузетно далек интервал и промене су више него очекиване ,али у овом моменту модел има необично јак сигнал посебно када су у обзир узме удаљеност периода“, наводи Чубрило и напомиње да су сви изнети подаци и процене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, а да за званичне информације треба пратити државне прогностичке заводе.

На сајту РХМЗ-а стоји месечна прогноза по којој такође видимо да на крају године и почетком 2023. постоје услови за снег – на Копаонику, али и у Београду.

Фото: РХМЗ

 

Ипак, до прецизније прогнозе мораћемо да се стрпимо још мало.

Фото: Принтскрин