Прочитај ми чланак

Мали кораци за уштеду струје: Савети који ће вам помоћи да умањите рачуне

0

"Како да уштедим струју", "Како да смањим рачуне" и "Које мале кораке да предузмем", питања су која је себи макар једном поставио сваки потрошач. Добра вест је да постоје мале ствари које свако може да предузме како би смањио потрошњу електричне енергије, а самим тим и трошкове за рачуне.

Како спречити расипање енергије у простору?

Уградите термостатске вентиле на ваше радијаторе, јер ће вам то омогућити регулисање температуре према вашим потребама, смањење губитака енергије и допринети вашем комфору.

Жељену температуру у свим просторијама регулишите термостатским вентилом – немојте грејати на максимум, а температуру регулисати отварањем прозора.

Поставите термостатске вентиле у спаваћим собама на 18 степени, јер сваки степен мање значи и 6 одсто мање енергије за грејање те просторије.

Немојте пушити у дневном боравку. Због тога ћете морати да собу проветравате много чешће и да тиме драстично повећате потрошњу енергије за грејање. Ако већ пушите, изађите при томе на терасу.

Машина за прање и сушење веша

Укључујте машину за веш и машину за судове ноћу, односно у доба ниже тарифе, јер је електрична енергија ноћу јефтинија чак четири пута него дању.

Перите веш и судове на нижој температури. Машине напуните вешом односно судовима пре прања јер тако смањујете број прања месечно а тиме и утрошену енергију
и ваше рачуне.

Сијалице

Кад год је могуће, користите природно светло и гасите сијалице у просторијама у којима нема никога. Замените обичне сијалице са ужареним влакном штедљивим ЛЕД сијалицама. Обична сијалица снаге 100 W даје исти осветљај као штедљива ЛЕД сијалица снаге од само 12-15 W.

То значи да заменом сијалица можете смањити потрошњу електричне енергије за осветљење седам до осам пута.

Осим тога, обичне сијалице трају просечно 1.000 сати, док штедљиве раде и висе од 10.000 сати.

Остали електрични уређаји

Искључујте уређаје када их не користите – тиме не само да штедимо електричну енергију, већ продужавамо и животни век уређајима.

Бојлер

Бојлер је један од највећих потрошача електричне енергије у домаћинству – његовом раду посветите посебну пажњу.

Температуру воде подесите на термостату бојлера на 60 степени, јер ћете тако смањити непотребне губитке.

Немојте држати бојлер стално укључен јер су тако губици топлоте и потрошња електричне енергије највећи. Увек укључујте бојлер ноћу, а гасите га дању. Не заборавите да је електрична енергија ноћу јефтинија чак четири пута него дању. Ако је вашем вишечланом домаћинству потребно више топле воде током дана него што обезбеђује капацитет вашег бојлера, боље је да га замените већим него да га држите укљученог дању.

Ако замена бојлера значи превелике издатке за ваш кућни буџет или вам је ипак потребна додатна топла вода дању, укључите бојлер пола сата пре него што желите да се истуширате, а после га поново искључите.

Редовним уклањањем каменца који се таложи на грејачима допринећете бржем загревању воде и значајном смањењу потрошње енергије, а тиме и смањењу ваших трошкова.

Шпорет и спремање хране

Храну спремајте у судовима величине рингле да бисте избегли непотребно расипање енергије.

Поклопите посуду коју користите јер ћете тако време кувања и потрошњу енергије смањити за око 10 одсто.

Уколико кувате у експрес лонцу, преполовићете време кувања и потрошњу енергије.

Ако искључите ринглу неколико минута пре него што је јело готово, јело ће наставити даље да се кува, а ви ћете додатно уштедети енергију.