Прочитај ми чланак

Македонија: Задужење опасно расте, стандард драматично пада

0

skoplje

СKOПЉE – Mакедониjа jе већ потрошила 80 одсто планираног буџетског дефицита за ову годину, а и даље се задужуjе што ће се одразити на потрошњу грађана и рад компаниjа, упозораваjу економисти, обjавио jе Доjче веле (ДW) на македонском jезику.

Mакедониjа се задужуjе, цене расту, свакога дана се затвара по нека фирма, док животни стандард вртоглаво опада.

Стручњаци, како се наводи, очекуjу врућу jесен jер раст цена грађанима доноси много страха од тешке економске jесени и зиме.

Продавци већ бележе да су под притиском цена већ драстично измењене навике купаца.

„Раст цена jе учинио своjе. Aко се раниjе куповало много непотребних производа, данас се купуjе строго наменски: хлеб, млеко и евентуално jош jедан производ. Ништа друго. Викенд акциjе са снижењима смо претворили у свакодневне акциjе али ни то не даjе резултате. Kупац улази, купуjе два-три производа и излази. Ни не разгледа! Иако jе броj купаца исти као и прошлог лета, промет jе драстично смањен“, каже продавачица познатог скопског ланца маркета.

Повећане цене струjе, бензина, осигурања аутомобила и путарине додатно ће смањити куповну моћ грађана, што ће на своjоj кожи наjвише осетити социjално угрожена лица чиjа ће потрошачка корпа бити jош сиромашниjа, оцењуjе Mартин Kраљевски из левичарског покрета „Солидарност“ коjе прати све промене социjалних права, радне односе и животни страндард.

(Танјуг)