Прочитај ми чланак

„Кости владике Николаја треба дати псима“: Мржња из Јеврејске заједнице у ЦГ

0

Оснивач и бивша потпредседница Јеврејске заједнице у Црној Гори, списатељица, новинарка и грађанска активисткиња Јелена Ђуровић на најприземнији начин је извређала вернике Српске православне цркве.

Рођена Београђанка, од оца Црногорца и мајке Јеврејке, је на Твитер профилу поручила да кости српског светитеља и владике Николаја Велимировића треба бацити псима и својим чином изазивања верске мржње и нетрепељивости изазвала згражавање српске јавности.

„Кости Николаја Велимировића треба дати псима али чији су власници европски Јевреји склони хигијени“, срамно је написала Ђуровић.

Огавну поруке која, Ђуровић је написала наравно из строгог центра Београда, из којег се деценијама испаљују најотровније србофобне стрелице, пише Борба.

Ђуровић је, између осталог, ангажована у Одбору за културу при Црногорском националном савету у Републици Србији, а уређује и један портал.

Ђуровић је од 2011. до 2018. била оснивач, а неколико година и потпредседница Јеврејске заједнице Црне Горе и заиста је забрињвајуће што овакви изливи верске мржње и нетрпељивости долазе од особе које је пуних седам година била у самом врху Јеврејске заједнице Црне Горе.

Ове огавне поруке додатно добијају на значају, ако се узме у обзир трагична судбина коју током Другом светског рата заједно делили јеврејски и српски народ.

А не треба сметнути са ума и да је сам владика Николај Велимировић био заточен у нацистичком логору Дахау.

Подсетимо, овогодишња слава Београда и Спасовданска литија, 25. маја, биће у знаку речи светитеља владике жичког и охридског Николаја Велимировића.