Прочитај ми чланак

„Комите“ поново у акцији: Блокирали центар Цетиња, захтевају оставке…

0

На Дворском тргу на Цетињу у недељу је одржан протест комита незадовољних полицијском акцијом прошлог викенда.

Тада је спречено насиље током церемоније устоличења митрополита Јоаникија којем је присуствовао и патријарх српски Порфирије.

Они тврде да их је полиција протеклог викенда „тровала сузавцима, тукла гуменим мецима, пендрецима и гађала шок бомбама“.

Због тога, како су навели у Белведерском прогласу, прочитаном на месту где су демонстранти прошле недеље поставили барикаде, поручили су да неће пристати на наводна понижавања, обесправљења, прогон, бруталну репресију и кршења уставом загарантованих права.


Они су позвали премијера Здравка Кривокапића и вицепремијера Дритана Абазовића да поднесу оставке и прихвате се одговорности за, како су навели, репресију и незапамћено насиље над својим грађанима.

Позвали су и представнике безбедносног сектора да поднесу оставке због наводне злоупотребе полицијских и војних ресурса против својих грађана, а у корист црквене организације туђе државе.

Полиција је због протеста поставила барикаде у близини Цетињског манастира. Заштитна ограда постављена је око Биљарде.

Како јављају црногорски медији, на скупу су били и представници појединих опозиционих партија и припадници канонски непризнате такозване Црногорске православне цркве, међу којима и самозвани митрополит Мираш Дедеић.

Демонстранти су носили црногорске заставе и заставе са ликом Крста Поповића.