Прочитај ми чланак

Колоне миграната преко Грчке и Македоније на путу за Београд

0

migranti(2)

У Прешеву и Бујановцу и данас је велики број миграната који, крећући се ка северу, долазе из Македоније. Само у суботу у Прешеву је било око 1.500 њих, а тај број се свакодневно мења јер миганти непрестано пристижу у великом броју. У Прихватном центру највећи проблем је храна која би требало да стигне почетком наредне недеље.

На аутобуској станици у Бујановцу неколико стотина миграната, углавном мушкараца средњих година, понека жена и неколико деце.

„Мој сан је Норвешка, јер тамо могу да пронађем мир“, каже један од путника.

За зид који Мађарска планира да подигне дуж границе са Србијом нису чули, али ће им то, истичу, представљати велики проблем.

У аутобусима ка Београду тражила се карта више, али и место. Стрпљиви возачи, и нервоза међу онима који су, кажу, данима ишли пешке од Солуна.

„Овако је сваког дана. Неиздрживо је с њима, не можемо да се споразумемо“, рекао је возач „Ниш експреса“ Славиша Ракић.

Они који би да у оваквој ситуацији зараде, сналазе се на разне начине. Од промене евра на улици по знатно неповољнијем курсу за странце, до оних који за 20-ак километара од Прешева до Бујановца мигрнате превозе за 200 евра.

„Нису имали пара да иду, плачу да немају пара. Ми смо скупљали и дали смо им новац да могу да оду“, каже продавачица из Бујановца.

Термовизијским камерама даноноћно се осматра граница ка суседној Македонији, на којој је наша гранична полиција појачала дежурства.

„Наша активност има тежиште превентивног карактера. Желимо да максимално заштитимо нашу државну границу од илегалних миграција и наше присуство на терену одвраћа кријумчаре и организоване групе. То је највећи допринос који ми дајемо, уз заштиту државне границе“, рекао је Милан Станојевић, помоћник начелника Управе граничне полиције у Прешеву.

Број оних који се јављају прихватном центру Црвеног крста у Прешеву свакодневно се мења. Највише је деце и жена, којима је, како је потврђено РТС-у, данас нестала храна.

(РТС)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!