Прочитај ми чланак

Колико кошта летовање ове године?

0

Свет се још увек није опоравио од лоших последица пандемије, а већ се нашао у новим проблемима. Криза у Украјини је додатно погоршала ситуацију када је туризам у питању глобално, па се већ сада могу осетити последице.

Криза у Украјини је пре свега утицала на повећање цене енергената. Цене авио-горива дуплиране су у односу на јануар и фебруар ове године, због чега туристичке аганције уводе доплату за авионски превоз у већ продатим аранжманима. Како истичу у Националној асоцијацији туристичких агенција YУТА, додатне трошкове ће имати чак и путници који су све већ унапред платили. Колико кошта летовање ове године?

Иако се цене чартер летова договарају почетком сваке године, и формирају се у односу на цене авио-горива, то није био случај и овог пута.

Због пораста цене горива од 100% у односу на почетак године, наводи Сеничић, доплате за одређене дестинације су већ познате. Уз већ истакнуте цене аранжмана, путници ће имати одређене доплате. Доплате за Грчку су у просеку 30 евра по особи, за Турску, Шпанију, Италију је доплата око 40 евра, а за Египат креће од 50 евра. Што се тиче националног превозника, постигнут је договор да ће бар месец дана пре лета бити познато колико ће се превоз доплаћивати.

Превоз аутобусом, наводи даље Сеничић, поскупеће за 10 до 15 евра у односу на прошлогодишње цене. Просечна цена карте за Грчку уместо 50 или 55 евра ће коштатои сад од 60 до 65 евра.

Смештај није поскупео драстично. Цене у паратманима су веће у просеку за 5%, док је боравак у хотелима поскупео за 10 или 20%. Осим тога, треба очекивати и скупље цене и у ванпансионској потрошњи због глобалне инфлације.