Ко вози најстарије аутомобиле у Србији: Чак шест градова на црној листи

0

Београд -- Аутомобил у Србији у просеку је стар нешто више од 17 година, а најновији подаци показују да највећи број половњака има преко 14 година.

Практично, само у овој години, дакле за 11 месеци у Србију је ушло и први пут регистровано тачно 115.000 половних аутомобила.

Од тога је чак 44 одсто односно 50.600 возила имало Еуро 3 мотор и било старије од 14 година, показују подаци компаније „Цубе Теам“, која је и званични партнер Српске Асоцијације увозника возила и делова. Што се тиче модела предњачили су Опел ( Астра и Корса), затим Волксваген ( Голф и Пасат) и Пежо.

С друге стране, посматрајући старост возила по регионима, неколико градова у централној, источној и јужној Србји налазе се на „црној листи“. Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, најстарија возила (20,7 година у просеку) возе грађани у Прокупљу и Лесковцу. Одмах до њих, су грађани Пирота, Врања и Зајечара, преноси „Блиц“.

Најмлађа возила у просеку истовремено возе Београђани (13,3 године). Остатак Србије је у црвеној зони где су возила у просеку стара од 16,1 годину до 19,8 година. Што се тиче престонице, познавалац ауто инудстрије каже да просек вуку компаније које најчешће купују нова возила.

Коментаришући податак да је у овој години у Србију увезено 50.600 половних возила старијих од 14 година Милан Белин из Асоцијације увозника возила и делова за „Блиц“ каже да је статистика поражавајућа.

„Постајемо гробље кршева. То су возила која више немају ни вредност нити би смели да се возе. Посебно је питање колико ти аутомобили загађују околину ако се има у виду да власници већине тих возила ваде катализаторе чија је поправка скупа. Када се томе дода колико људи умире од загађења ваздуха односно колико кошта њихово лечење нема ни еколошког ни економског оправдања за такав увоз“, објашњава Белин.

Како каже, Асоцијација увозника возила и делова већ годинама разговара о овом проблему и са министарством и са министром заштите животне средине и да ће имати још састанака

„Ми смо предлагали да се таксама на емисију угљендиоксида спречи увоз старијих половних возила. Па ако неко стварно жели да вози такве аутомобиле да додатно плати таксу. То смо предлагали зато што су из Европске уније стизали сигнали да се не сме ограничавати слободно тржиште. Међутим, од када је и Црна Гора забранила увоз возила са Еуро 3 моторима не постоји никаква препрека ни ми да то урадимо“, наглашава Белин.

Како је „Блиц“ писао, када Србија забрани увоз половњака са Еуро 3 мотором, грађани ће аутомобил који данас кошта око 3.000 евра плаћати најмање 500 евра више, а најстарији ауто који ће бити могуће увести у нашу земљу имаће 14 година.

Уместо аутомобила произведених од 2000. до 2005. године, новом мером, практично би био могућ увоз половних аутоомобила са стандардом Еуро 4, а чија је производња почела у јуну 2005.