Прочитај ми чланак

„Капетан свесно одабрао краћи залет и поред упозорења“: Како је дошло до инцидента

0

После бурних реакција путника и јавности, принудним слетањем авиона на лету ЈУ324 из Београда за Дизелдорф, бави се и Тужилаштво. Како Н1 незванично сазнаје, Више јавно тужилаштво у Београду, у сарадњи са Управом криминалистичке полиције, покренуло је предистражни поступак. И пре истраге, Ер Србија је саопштила да прекида сарадњу са грчком компанијом Маратон Ерлајнз, од које је био изнајмљен и авион и чланови посаде.

Тонски снимак разговора пилота и Контроле летења Београд разоткрива шта се догодило на лету ЈУ 324.

Контрола летења: Да ли знате да сте кренули ка писти на делта 5 одељак?

Пилот: Да. Тора је 2, 2, не…Тора је 1-2-7-3 метара, претпостављам да је то довољно.

Контрола летења: Ок. Израчунајте и зовите ме. Ако је потребно можете да идете на одељак делта 6.

Одлазак на делта 6 излаз значио би додатних 1024 метра за залет. Када је авион полетео, почиње драма у кабини.

Пилот: Морамо назад, дотакли смо нешто на земљи.

Капетан је свесно одабрао краћи залет и поред упозорења Контроле летења каже за Н1 дугогодишњи пилот некадашњег ЈАТ-а Стеван Игњатовић.

„Овде је несрећа у томе што је дошло до споја разних и националности и држављанстава, да два странца седе у пилотској кабини. Један је био Италијан, други Пољак. Питање је који је био ниво комуникације међу њима“, прича пилот у пензији Стеван Игњатовић.

Игњатовић каже да је дошло до прескока процедуре и да пилоти нису поштовали чувених 12 ставки „Take of Briefinga“ које пилот чита, а копилот понавља. Тада грешака нема, наводи Игњатовић.

„У „Take of Briefinga“ имате да понављате да полећете са те и те тачке да до краја писте имате 1, 2, 3 хиљаде метара и да полећете са том и том брзином. И кад се то уради, тек тада дајете гас и крећете. Овде је дошло до тога да је неко прозевао ту причу из разлога, или су били превише самоуверени или је свако био у свом свету“, додаје Игњатовић.

Ер Србија је саопштила да ће у потпуности сарађивати са надлежним државним органима.

„Без обзира на резултате поменуте истраге, Ер Србија је данас обавестила Маратон ерлајнз да са том компанијом раскида сарадњу, тако да већ од сутра, 21. фебруара 2024. године, ниједан лет Ер Србије више неће бити обављен летелицама те грчке компаније“, наводе из компаније.

Један од најискуснијих новинара који прате авио саобраћај, Ален Шћурић, каже да је Ер Србија у две године повећала број линија за 100 одсто и да такав негенерички раст Ер Србија није могла да испрати својим капацитетима, па је посегнула за масовним најмом авиона све са посадама.

„Притом је компанија била присиљена да узме нове младе компаније које су имале јако мало авиона. Конкретно, ова компанија, дакле Маратон је морала повећати своју флоту за 160 одсто, и набавити велики број пилота. Повећали су број пилота три пута да би могли испунити обавезе према Ер Србији. Дакле, набавили су велики број нових пилота. А није баш да на тржишту имате пилота. Има их јако мало“, каже Шћурић.

Путници имају право на одштету. Могу траже наплату и материјалне штете због кашњења и нематеријалне због претрпљеног страха.

„Видели смо и нека сведочења путника и чак је била и изјава да је један путник снимао и тестамент. Дакле, ради се о страху високог интензитета“, објашњава Дејан Гавриловић из Удружења потрошача „Ефектива“.

Ер Србија се извинила путницима, цитирамо – „због претрпљене непријатности“ и најавила да ће им хитно надокнадити материјалну штету.