Прочитај ми чланак

Кад Руси припрете: CNN склања текст о најружнијим споменицима у Русији и СФРЈ

0

spomenik_f

Сајт америчке медијске куће CNN 7. фебруара повукао је причу о најружнијим споменицима на свету због бројних негативних реакција изазваних критиковањем Споменика храбрости, симбол хероја Другог светског рата, подигнутог код Брестовске тврђаве у Белорусији.

„CNN је повукао причу ‘Најружнији споменици света’ јер није у духу стандарда који се од CNN-а очекују“, наводи се у обавештењу постављеном уместо спорне вести на сајту CNN-а.

Уз констатацију да је прича изазвала непотребне немире у Русији и Белорусији, CNN је упутио извињење свима које је листа потресла. „CNN се извињава за ненамерне увреде које је изазвао чланак дописника чија је намера била да да забаван осврт на монументална рхитектонска дела из целог света“, пише у саопштењу.

У њему се наводи да је Споменик храбрости, познат и као „Љути Белорус“ због свог изгледа, споменик од велике важности, који на симболички начин одаје почаст онима који су дали животе за своју нацију.

Занимљиво је да је CNN на спорну листу ставио и споменике подигнуте широм СФРЈ за време Титове владавине, али и Споменик оснивачима партије у Пјонгјангу, споменик папи Јовану Павлу II у Риму, лондонски „Разговор са Оскаром Вајлдом“, као и неколико америчких споменика, укључујући и меморијално здање из Њу Џерзија посвећено жртвама напада 11. септембра.

Ипак, негативне реакције дошле су из Русије и Белорусије. Члан Савета Руске Федерације у Одбору за спољне послове Игор Морозов најавио је могућност да буде обустављено емитовање CNN-а у Русији због спорног чланка. Поводом тог случаја, реаговала је и Државна дума која је затражила извињење од америчке телевизијске станице оценивши да је спорни садржај био „богохулан и увредљив“. Оштро су реаговале и амбасаде Русије и Белорусије у Вашингтон.

 kameni-cvijet-spomenik-670x447

Међу најружнијим  нашли су се споменици у бившој Југославији из ере Јосипа Броза Тита.

– Споменици које је наручио Јосип Броз Тито шездесетих и седамдесетих година 20. века, да би обележио места битака из Другог светског рата, јесу бруталне бетонске скулптуре које су опстале и на удаљеним локацијама широм бивше државе – тврди CNN.

(Б92)