Прочитај ми чланак

ЈЕЛЕНА МИЛИЋ: Нови начелник Војске Србије ће бити бољи партнер Запада

0

Постављење Милана Мојсиловића за начелника Генералштаба Војске Србије поздрављено је у великом делу стручне јавности због искуства и квалификација, а део оцењује да је то сигнал флексибилнијег става Србије према сарадњи са НАТО и потенцијално отклањање од политике војне неутралности, преноси портал EWB.

Истраживач Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) Катарина Ђокић истиче да претходно искуство Мојсиловића на месту шефа војног представништва при НАТО делује атрактивно за јавност, али да неће утицати на одбрамбену и спољну политику Србије.

Начелник Генералштаба по својим надлежностима није неко ко формулише политику, „већ само комуницира потребе Војске ка Министарству и одговара за извршавање задатака које Министарство формулише“, указује она.

„Сам Мојсиловић већ је истакао у својим изјавама да је на првом месту војник који испуњава задатке. Мислим да је ово више него јасна порука свима који размишљају о томе у којој мери би он могао да има уплив у политику и приближи Србију НАТО“, рекла је Ђокић.

Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић оценила је да Мојсиловића за нову функцију препоручује профил, биографија и знање, а не „импликација да ће он бити бољи партнер Запада“.

Она је честитала на овом избору и навела да је сама промена на челу Генералштаба позитивна, зато што је претходни начелник Генералштаба Љубиша Диковић, како је ЦЕАС навео у својој последњој публикацији, „дубоко компромитован деловањем јединица под његовом командом током рата на Косову“.

„Смена генерала Диковића је сама по себи важна и долази у право време. Сматрам да ће именовање генерала Мојсиловића пре свега уклонити ‘чеп’ који тренутно постоји у комуникацији са САД, наважнијом чланицом Алијансе“, оценила је Милић.

Милић је додала да се именовање Мојсиловића може тумачити као сигнал да Србија жели „отопљавање“ односа са Западом због подршке у решавању косовског питања.

„Сваки сигнал, реторика и перцепција у дипломатији изузетно важна“, рекла је Милић и додала да власти у Србији у шаљу све више таквих сигнала.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!