Прочитај ми чланак

„Је л’ то Веља Невоља изашао из затвора“: Судска стража гура адвокате (ВИДЕО)

0

Током данашњег протеста адвоката, који траже промену новог става Врховног касационог суда (ВКС) о трошковима обраде кредита, дошло је до кошкања између окупљених и судске страже.

До нагуравања је дошло приликом уласка адвоката у зграду ВКС, који су том суду предали захтеве у којима траже повлачење спорног става о обради трошкова кредита. Дат им је рок од 24 сата да промене одлуку или ће се суочити са протестима правника, а вероватно и грађана.


На снимку који је објављен на друштвеним мрежама види се како судска стража гура адвокате, који покушавају да уђу у ходник.

– Је л’ то Веља Невоља пуштен из притвора да одржава ред? – чуо се адвокат Мирослав Живковић, који је на самом почетку протеста одржао говор, алудирајући на гурање од стране судске страже.

На крају, делегати су пуштени да предају захтев ВКС, у којем је постављен ултиматум, а ако до промене не дође, најављени су протести, са колегама из целе Србије.

Подсетимо, Врховни касациони суд (ВКС) је на седници Грађанског одељења у петак је обавестио јавност да је донео правни став о дозвољености банкама да уговарају трошкове кредита.

Такође, донет је правни став о дозвољености уговарања премије осигурања, као обавезе корисника кредита, код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК), где се каже да је таква одредба код уговора о стамбеним кредитима правно ваљана.

Данас су се огласиле и банке, Удружење банака Србије данас је објавило да од става Врховног касационог суда, поводом оправданости наплате банкарских накнада и осигурања стамбених кредита, очекује да стави тачку на један период који је, како је оцењено, био исцрпљујући и за банке, и за клијенте.

Ако добију судски спор, који је сада у току, банке неће тражити од корисника да плате њене трошкове. Спорови које су дужници већ добили против банака и којима је новац већ исплаћен, такође неће бити предмет било какве правне акције банака против клијената (тужилаца). Банке су за ово, према саопштењу Удружења банака Србије „исказале начелну спремност“.