Израчунали смо колико људи у Србији би могло да се зарази

0

У Србији би од коронавируса могло да оболи нешто мање од 4.600 грађана, ако бисмо се послужили рачуницом коју је на случај суседне Хрватске применио хрватски министар здравља Вили Берош. Он је за Индеx.хр изјавио да би, према проценама епидемиолога, око 0,066 одсто становништва Хрватске могло бити заражено коронавирусом.

Рачуницом, коју су према Берошевим речима направили хрватски епидемиолози, Индеx.хр дошао је до бројке од нешто више од 2800 људи који ће оболети од коронавируса.

Како је за Индеx.хр рекао Вили Берош, реч је о проценама “Кризног стожера цивилне заштите, утемељених на подацима еуропских епидемиолога”.

Такође, процена садржи податак да 80 одсто свих оболелих има благе симптоме, који не захтевају хоспитализацију, 15 одсто средње тешке, док 5 одсто свих оболелих има тешке симптоме, који захтевају респиратор.

Нова.рс је, користећи ову процену, покушала да дође до броја могућих оболелих у Србији.

Према последњим званичним подацима Републичког завода за статистику, у Србији живи 6.963.764 грађана. Ако би укупан проценат заражених коронавирусом био 0,066 одсто, то би значило да ће у Србији укупно оболети нешто мање од 4.600 грађана.

Тренутно, према последњим подацима, у Србији су регистроване 303 особе са коронавирусом.

С обзиром на то да је светско искуство показало да око 80 одсто свих оболелих испољава благе симптоме, то би значило да ће нешто мање од 3.700 грађана проћи без већих компликација, односно, неће морати да буду хоспитализовани. Са друге стране, то значи и да ће око 900 особа имати теже симптоме, а пет одсто од укупног броја (око 230 особа) ће имати веома тешке симптоме, који захтевају респиратор.

Међутим, Италија, као тренутно најтеже погођена земља, већ је прешла тај проценат од 0,066 одсто оболелих у односу на целу популацију.

Са нешто више од 60 милиона становника и са око 64.000 оболелих, Италија већ има 0,1 одсто заражене популације, и тај број – додуше нешто спорије у последњим данима – и даље расте.

Ако овај проценат – 0,1 одсто – применимо на Србију, то би значило да ће наша земља имати мало мање од 7.000 оболелих, од тога око 350 у тешком стању.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!