Прочитај ми чланак

Из полицијске станице НЕСТАЛА 272 ПИШТОЉА која су предали грађани, полицајац…

0

Полицајац из Ниша налази се у бекству, након што је осумњичен да је из полицијске станице Пантелеј у којој је до тада радио отуђио 272 пиштоља која су грађани, наредбом Министарства унутрашњих послова, предали у мају прошле године након убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и Младеновцу. Јужне вести сазнају из докумената у које су имале увид, да је у више наврата износио оружје из полицијске станице, за које се претпоставља да се и даље налази у Нишу.

Према документима у које су Јужне вести имале увид, двојица осумњичених, Прокупчанин и Нишлија, јесу ухапшени, а трећи, иначе полицајац, налази се у бекству, сазнаје овај нишки портал.

Првобитна информација била је да су у полицијској станици Пантелеј у Нишу нестала 63 пиштоља која су грађани добровољно предали у акцији прикупљања нелегалног оружја, а због лоше евиденције, дуго се лицитирало колико је пиштоља заправо нестало, међутим, како Јужне вести сазнају, у питању су 272 пиштоља и већа количина муниције, које је отуђио полицајац, запослен у тој полицијској станици, а који се тренутно налази у бекству и за којим је расписана потерница.

Већу количину оружја и муниције, које су грађани добровољно предали у полицијским испоставама које обухватају место њиховог пребивалишта, осумњичени полицајац је, како се наводи, у више наврата током наредних месеци, износио из службених просторија и скривао на разним локацијама у Нишу.

Тим поводом се Јелена Милошевић, председница нишког одбора Странке слободе и правде и народна посланица ССП, обратила министру полиције Братиславу Гашићу.

– Гашићу, ко је одговоран што нестаје оружје из полиције?! Систем који никад не заказује не зна где су 272 пиштоља, која је по писању медија, из ПИ Пантелеј Ниш изнео полицајац, а који је сада у бекству. Колико апсурда у само једној реченици! Нестало је оружје које су грађани добровољно предавали полицији током акције разоружавања након мајских трагедија. Нестало је оружје из полицијске станице – институције чији је посао да брине о нашој безбедности – истакла је Милошевић и додала:

– Оружје је украо полицајац, чији је посао да хапси оне који краду и држе оружје без дозволе. Полицајац је у бекству. ПОЛИЦАЈАЦ! Гашићу, видите ли шта сте направили од српске полиције?! Уместо озбиљне институције и првог стуба одбране од криминала, претворили сте је у испоставу Српске напредне странке. Уместо квалификованих полицајаца, часних и поштених, полицијом владају партијски послушници. Уместо директора професионалца, полицијом руководе неспособни а подобни министри – поручила је Јелена Милошевић и закључила:

– Министре, чему је тачно служила акција разоружавања грађана ако ће полиција да враћа то оружје на црно тржиште? Министре, како да грађани верују полицији када полицајци краду оружје из полицијских станица?! Министре, свели сте полицију да хапси студенте јер руше непостојећи уставни поредак док Вам испред носа буја криминал у сопственим редовима?! Министре, ко је одговоран за стање наше полиције? Министре, је л’ Вас бар мало срамота?!

Иако још увек није потврђено да ли су пиштољи, због неадекватног чувања и евиденције, завршили на црном тржишту, претпоставка из истраге јесте да се оружје и даље налази у Нишу.

Подсетимо, полиција је грађане који поседују нерегистровано оружје позвала да га од 8. маја до 8. јуна предају најближој полицијској станици и да нико од њих неће кривично одговарати. Такође, навели су да ће бити контрола власника оружја како би се утврдило да ли власници држе оружје у складу са важећим прописима – раздвојено од муниције и закључано у адекватним ормарима, касама и сефовима.

Вишем јавном тужилаштву послата су питања у којој фази се налази истрага и да ли имају информације где се налази оружје, као и нишкој полицији. Ни једни ни други нису дали званичне одговоре.