Прочитај ми чланак

ИСТРАЖИВАЊЕ Колико се Срби плаше короне у односу на друге нације?

0

У Србији 41 одсто грађана страхује да би могло да се зарази корона виусом, а близу трећине носи маску када излази из куће, показало је истраживање компанија за истраживање тржиста и испитивање јавног мњења „Интелиџенс“ (Интеллигенце), које је објављено данас.

„У Србији постоји страх 41 одсто градјана да може да се зарази, али је то испод просека за посматране земље света који износи 55,6 процената. Истовремено, око 31 одсто грађана Србије носи маску када излази из куће, што је у односу на друге земље из истраживања нешто испод просека (37,5 одсто), али више од Норвежана, Британаца, Шпанаца“, показало је то онлине истраживање спроведено у трећој недељи марта, на узорку од 776 градјана.

Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы

Око девет процената градјана Србије нема никакав страх да ће да буде заражен, показало је истраживање, што је у складу са резултатима који показују да у европским земљама постоји мањи страх него у азијским, те се у односу на њих Србија налази у просеку.

У Србији се изнад просека (83 одсто) поштује мера избегавања јавних места и гужви, док је просек у целокупном истраживању 68,9 одсто.

Онлине испитивање је показало и да око 75 одсто грађана Србије води рачуна о хигијени више него раније, што је и просек у свету.

Резултати из истраживања у Србији су поредјени са резултатима компаније „YоуГов“, која је користила исту истраживачку технику у истом периоду на глобалном нивоу (Кина, САД, УК, Француска, Италија, Немачка, Аустрија, Шпанија, Индија…), прецизирано је у саопштењу.

Како је објашњено, истраживање је урадјено како би се у ситуацији ванредно стања или ванредна ситуације, уведених у великом броју земаља света, испитало понашање грађана које је због околности другачије од уобичајеног.