Прочитај ми чланак

ГОМИЛАЈУ СЕ КИШНИ ОБЛАЦИ над Србијом: Пљускови са грмљавином сручиће се на…

0

Широм Србије овог послеподнева је сунчано и врело, али у деловима Србије има и јачег развоја нестабилности. У овом часу неколико снажих развоја облачних система присутно је над Србијом.

Изнад области Ђердапске клисуре формирао се снажан грмљавински систем са обилним пљусковима и грмљавином. Он ће у се у наставку послеподнева у североисточној висинској струји премештати према југозападу и донеће локалне, али оболне пљускове са грмљавином планинском делу источне Србије, а нарочито ширем подручју Мајданпека где су могуће и грмљавинске олује, уз 20 до 30 литара кише у веома кратком временском интервалу.

Исторемено, неколико развоја вертикалне облачности присутно је и над југоисточним пределима Србије и они ће се такође у наставку послеподнева премештатаи према југозападу и донети локалне пљускове са грмљавином. На овом подручју најинтензивнији пљускови са грмљавином очекују се на ширем подручју Ниша, Лесковца, Власинског језера, Сурдулице и Владичиног Хана. На појединим локацијама очекују се грмљавинске олује и преко 20 литара кише по квадратном метру.

У осталим пределима Србије очекује се углавном сунчано, уз локално развој облачности, а знатно ређих пљускова са грмљавином биће само локално у брдско-планинским пределима на југозападуу Србије и понегде на Косову и Метохији.

Иначе, овог послеподенва у Србији је веома топло. Температуре достижу 35°C, у Београду је 34°C. Златибор и Сјеница мере 26°C, а Копаоник 22°C.

Актуелни топлотни талас са температурама и преко 35°C потрајаће у Србији до краја седмице, али биће услова да понегде буде и јачег развоја облачности и локалних пљускова са грмљавином.