Прочитај ми чланак

Еколошки активисти: Продаваћемо краве да информишемо људе како да гласају

0

Разочарани што нико из власти пет дана за њих није нашао времена, представници еколошких организација најављују нове видове борбе за остварење циља, да се трајно забрани ископавање минерала који у себи садрже литијум и бор. Министар полиције тврди да је јучерашњи протест грађане коштао више од 300.000 евра. Н1 телевизија упутила је питање МУП-у шта је тачно коштало скоро 36 милиона динара.

Еколошки активисти покупили су шаторе из Пионирског парка и вратили се у своја села без попијене кафе са председником који их је избегавао пет дана. На месту где су они камповали већ је освануо нови камп. Све што је власт урадила јесте да израчуна колико је коштала заштита места на којем је председник Србије додељивао ордење на Сретење.

„Министарство унутрашњих послова је због ове њихове екскурзије слабије у бужету, потрошило народних државних пара око 300 хиљада евра нас је коштао перформанс Сорошевог човека“, казао је министар Вулин након протеста у уторак.

Владајућа странка улази у кампању и очекивано је да бежи од теме која ју је најскупље коштала јер је морала да послуша грађане Србије, објашњава директор организације Крени-промени Саво Манојловић.

„Као и за љубав, и за тензију је потребно двоје, имали сте страну која је наметала законе, грађани су били у некој врсти дефанзиве, тензија је расла и довела је до изузетно масовних блокада. Ви тренутно немате ни сукобе са влашћу вербалне где они најављују да ће доћи до ископавања, они ову тему избегавају и беже од ње у изборну кампању, а без те тензије немате ни ту масовност“, рекао је Манојловић.

Народ је неинформисан, објашњава Љиљана Браловић из села Прањани која је камповала испред председниковог радног места. Каже да ће учинити све да грађани Србије сазнају шта им се спрема. Београд је напустила у чуду што ни један представник власти није нашао времена за њих.

„Да нико не изађе и не пита – шта је са вама људи, то је безобразлук, дрскост, неваспитање, некултура у понашању. Продаваћемо краву по краву да улажемо у рекламни материјал и кампању против ових који су нас довели пред Председништво. Учинићемо све да људи не буду више уздржани, већ да изађу на гласање и само да не гласају ове који нам доводе ово зло“, рекла је Браловић.

Стотине полицајаца у уторак је обезбеђивало Палату Србија од српског народа, сељака који су дошли да укажу да посао није завршен до краја и да ће требати још доста борбе, поручују из еколошких организација.

„Просечно те борбе трају између 10 и 20 година. Рецимо Роша Монтана у Румунији што су активисти са којима имамо контакт, преко 10 година је трајала борба, ми смо овде за годину и по дана да урадимо. Ко год очекује магични штапић који ће решити проблеме, тај верује у бајке“, наводи Манојловић.

У наредних неколико дана активност еколошких организација биће настављена, до тада тема Рио Тинто, литијум и бор биће за сада једина коју власт у оставци игнорише.