Прочитај ми чланак

Државни врх о Космету: Три сценарија

0

Највиши званичници Србије јуче су разматрали три могућа сценарија када је у питању наставак дијалога о Космету и могућност добијања датума преговора с ЕУ понедељак, 4. марта, у Бриселу.
 

Опције су: (1) да се до краја инсистира на формирању заједнице српских општина са свим овлашћењима, (2) уколико то не успе крене на испуњавање услова ЕУ из децембра или да (3) владајућа коалиција утврди да је датум преговора превисока цена за оно што се тражи од Београда.

Коначан план потеза у шестој рунди преговора о Косову српски званичници ће утврдити на састанку у недељу.

Преговори о КиМ запали су у ћорсокак јер Приштина не пристаје на компромис и неће да дозволи да заједница српских општина (ЗСО) која би била формирана на северу има извршна овлашћења и да буде бирана на изборима. Састанак државног врха сазвао је премијер Ивица Дачић јер ситуација у којој се Србија тренутно налази захтева заједнички став владајуће коалиције.

На састанку су били председник Србије Томислав Николић, председник и потпредседник Владе Ивица Дачић и Александар Вучић, министар економије Млађан Динкић и директор канцеларије за КиМ Александар Вучић. Добро упућени извор “Блица” каже да је најмањи проблем да премијер до последњег тренутка инситира на формирању ЗСО, али је питање да ли се тиме било шта постиже.

– Београду је јасно поручено да Приштина не да надлежности за ЗСО и од тога неће одустати јер за такав став има подршку Немачке и САД – каже извор “Блица”.
Дачић не би да одустане од овлашћења за СЗО јер у супротном Срби не би имали ни потребне услове ни довољно гаранција за функционисање своје заједнице на КиМ.

– Уколико то, ипак, не успе Србија би морала уколико хоће да добије датум за преговоре да реши свако појединачну ставку из децембраских услова савета ЕУ – додаје наш саговорник.

Ти услови су везани за безбедносне структуре, правосуђе, енергетику, телекомуникације, локалне изборе и финансирање на КиМ. Како „Блиц“ сазнаје, није искључено да државни врх уколико ниједна од две варијанте не наиђе на одобравање, одлучи да је Србија исувише условљена захтевима на које не може да пристане, док друга страна неће ни минимум компромиса.

– Трећа могућност је: датум је превисока цена у односу на оно што се тражи од Београда. То никако не треба схватити као одустајање од ЕУ већ само да нећемо пошто-пото датум до лета – каже извор “Блица”.

Марко Ђурић, саветник председника републике, рекао је јуче после састанка да ће Србија затражити од међународне заједнице да изврши притисак на Приштину како би и она пристала на уступке ради успеха дијалога.

– Сада је кључан тренутак да међународна заједница охрабри Приштину да буде спремнија на отворене разговоре који подразумевају тешке уступке, али који воде остваривању дугорочених интереса обеју страна. Не може се доћи до одрживог решења, ако је једна страна потпуно незадовољна – рекао је Ђурић.

Дачић иде код Путина пред одлуке о Косову и датуму

Премијер Србије Ивица Дачић почетком априла иде у посету Русији, где ће разговарати с руским председником Владимиром Путином, сазнаје “Блиц” у Влади Србије.

Дачић ће се срести с председником Руске Федерације, како се процењује, пред одлучујућу седму рунду преговора с косовским квази премијером Хашимом Хачијем у Бриселу.

– Премијер Дачић очекује да чује став Путина и како Русија гледа на досадашњи ток дијалога о Косову, имајући у виду тренутна становишта да ће тешко доћи до компромиса између Београда и Приштине – навели су наши извори.

Сусрет Дачића и Путина планиран је и уочи кључног изјашњавања Европске уније 16. априла о томе да ли ће Србији у јуну доделити датум за почетак за преговора. Осим Косова, премијери Србије и Русије ће се у Москви осврнути и на економску сарадњу две земље, а једна од тема биће и изградња гасовода “Јужни ток”.

Из Москве су већ стигли сигнали да званична Русија не гледа благонаклоно на потезе Владе Србије, за коју су сматрали да је више проруска него кабинет Мирка Цветковића. Русија, како се спекулише, замера српским властима што су се у својој спољној политици превише окренули ЕУ и Немачкој.

(Блиц)