Прочитај ми чланак

Да ли ће и колико бити снега предстојеће зиме: Објављена сезонска прогноза

0

Растућа природна појава звана Ел Нињо биће главни фактор који ће утицати на предстојећу зимску сезону 2023/2024. на северној хемисфери.

Како пише Severe Weather Europe (SWE), гледајући прво температуру, може да се запази занимљив хладни талас над северном Европом. Такође, постоји хладнији талас и изнад западне Европе, док су температуре више од нормалних како се иде према истоку.

Ове зиме могло би бити више падавина у северозападној Скандинавији и над деловима централне и југоисточне Европе. Западна Европа је обично сушна током зиме, а према прогнози, чини се да ће највећи потенцијал за снежне падавине бити изнад и око алпског подручја и према вишим надморским висинама југоисточне Европе; али и над северозападним деловима Скандинавије, пише SWE.

Утицај Ел Ниња

Чак и да су модели ове прогнозе сто одсто тачни, то не значи да ће такви временски услови трајати три месеца заредом. Само сугеришу да би одређени временски обрасци могли да доминирају већим делом периода.

ECMWF модел често се назива најпоузданијим моделом. Али ниједна дугорочна прогноза не може да се назове поузданом. То је зато што се гледају само трендови и како би временски обрасци могли да се развијају у великој мери током дугог временског раздобља.

Прогноза узорка зимског притиска из ECMWF-а показује типичан временски образац за Ел Нињо. У питању је зона ниског притиска изнад северног Пацифика и појас аномалија ниског притиска преко југа САД и северне Европе. Месечна NАО прогноза ECMWF-а заправо наговештава негативне трендове средином и крајем зиме. То би повећало шансе за хладноћу на истоку САД и деловима Европе.

Гледајући прогнозу температуре над Европом, види се да су оне углавном изнад нормале широм континента. Али постоји неутрална зона над североисточним деловима континента. Што се тиче прогнозе падавина, може се видети да Европа има јак сигнал за натпросечну количину падавина што повећава потенцијал снежних падавина углавном изнад алпског подручја и Скандинавије.

Температуре више од просека

Очекује се да ће Европа имати више температуре од просека у већем делу западног и централног дела континента. Ниже температуре биће израженије у северним и североисточним деловима континента.

То значи да ће главни начин циркулације над Европом бити од севера према југу, што значи северно струјање над Европом. Могући сценарији снежних падавина над централном Европом биће у вези са интензитетом северног струјања и појединих хладних фронтова које се спуштају са севера.
Што се тиче падавина, за очекивати их је више у централној и јужној Европи. Прогноза снежних падавина показује мање снега у Европи упркос већој количини падавина генерално, осим у вишим пределима“, пише SWЕ.

Децембар без снега, у фебруару више него у јануару

SWЕ је анализирао и најновије прогнозе снежних падавина и трендове за целу зиму. Као и с целокупном прогнозом, и за прогнозу снежних падавина користили су модел ECMWF.

„Прво, гледајући просечну слику за Европу, можемо се видети прогноза слабих снежних падавина. За већи део континента предвиђа се мање снега него што је уобичајено, осим за делове централне Европе и Скандинавије“, пише SWE.

Прогноза снежних падавина за децембар показује да ће већи део континента проћи без снега осим крајњег севера. То је вероватно повезано с југозападним струјањем изнад већег дела Европе.
У јануарској прогнози може се видети другачија слика, с потенцијалом снежних падавина који се снажно повећава у већем делу земаља централне Европе.

У фебруару је видљиво још снажније повећање. Више снега предвиђа се у већем делу континента, осим у југозападном и јужном делу.

Али, како пише SWЕ, аномалије не могу да покажу целу слику. Чак и ако прогноза предвиђа мање снега, то не значи да га неће бити.

Према моделу UKMO, прогноза снежних падавина показује да ће оне бити слабе. Предвиђа се да ће већи део континента имати мање снега него што је уобичајено, осим у неким централним и северним деловима, пренео је „Индекс“.

Прогноза за децембар идентична је првоме моделу, што, како се наводи, овом сценарију даје већу вероватноћу. Гледајући прогнозу снежних падавина за јануар, нема пуно побољшања осим у неким деловима централне Европе и крајњег севера. У фебруару се прогнозира више снега у деловима централне Европе и према североистоку.