Прочитај ми чланак

ЦЕНА ПАТРИОТИЗМА: Ветерани скупљају пикавце испред Скупштине, Вучић их не прима

0

Наши војници који су преживели рат од којих су многи остали инвалиди и даље плаћају цену патриотизма, док власт остаје глува на њихове захтеве.

Већ 19 дана група ратних ветерана ноћи у импровизованом кампу у Пионирском парку, недалеко од зграде Председништва и Скупштине Србије. Од надлежних траже хитно стопирање нацрта новог Закона о борачко-инвалидској заштити, за који тврде да ће њихово питање третирати на још неповољнији начин него што је то до сада био случај. Своје захтеве су изнели у среду на информативном разговору у Председништву, где су добили начелно обећање да ће њихови захтеви бити размотрени.

У кампу у Пионирском парку, памте се дани када је војнички шатор био њихова једина кућа. Присећају се прича из рата – и свака је потресна. Ненад Михајловић своју почиње са 18 година.

„Из школске клупе смо отишли у рат, једноставно, нађеш се у таквој ситуацији, ваљда то прихватиш“, каже ветеран рата 1999. године Ненад Михајловић.

Прихватио је оружје које му је пре 20 година у руке ставила држава.

„Поново смо на положајима, само што ово сада нису ратни“, каже Михајловић.

Раме уз раме, са бившим саборцима.

„Припадник 125. оклопне механизоване бригаде, караула Кошаре, касарна Косовска Митровица“, каже ветеран Баја Бајић.

„Ево нас у Пионирском парку сада, разлози за то су небрига државе према нама“, каже Михајловић.

„Држава је заборавила своје ратнике, заборавила оне који су бранили ову државу и који су дали своју младост за своју државу. И своје другове“, каже Бајић.

Шансу за пристојан живот, заузврат, нису добили.

„Већина нас није способна да ради – болујемо од разних психичких тегоба, од тешких обољења. Наши саборци болују од леукемије, канцера, неизлечивих болести, а лече се као цивили, заказују нам се прегледи на пола године, годину“, каже Михајловић.

Када су изули војничке чизме, многи су завршили на просјачком штапу. Држава им, кажу, није пружила ослонац. Сада страхују да лоше може да постане и горе. Уколико на стагу ступи нови закон, скоро половина ће их остати без икаквих примања. Хитно стопирање закона траже под прозорима Председништва. За две недеље, врата су им отворена једном.

„Били су саборци на пријему у председништву, примио их је секретар, они су спремни за дијалог, они желе дијалог са нама, постоји нека нада да ће то кренути неким путем решавања“, каже Михајловић.

Први конкретан корак и даље чекају. До тада, кажу – остају на положајима.

Ветерани скупљају пикавце испред преко пута скупштине

Међу ратним ветеранима који испред Скупштине чекају председника Србије Александра Вучића, који још увек није разговарао са њима, фотографисани су и ветерани који скупљају пикавце од цигарета по парку.

Како кажу поред тога што су ризиковали своје животе како би заштити друге грађане Србије од страних непријатеља, патриотизам је уједно и брига о свом окружењу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!