Прочитај ми чланак

„БЛИЦ”: Мирољуб Петровић младићу обећавао да ће му излечити рак – момак ипак умро

0

Београдски дневни лист „Блиц” је објавио чланак у којем је оптужио Мирољуба Петровића да је због свог начина лечења убрзао смрт Славча Петрова. Чланак преносимо у целости, а суд донесите сами:

„Мирољуб Петровић, познат по својим шарлатанским ставовима, убеђује људе оболеле од тумора да не иду код лекара већ у његов центар, где им дебело наплаћује „лечење“.

То тврди Биљана Јовановић (32), чији је рођени брат Славчо Петров (31) преминуо 7. јануара након што су слепо веровали у речи Мирољуба Петровића. Биљана каже да им је Петровић рекао да ни случајно не иду лекару кад је њеном брату откривен тумор на мозгу и да ће му од његових тинктура бити боље, те је, како тврди сестра, када је младић преминуо, сву кривицу свалио на породицу.

Биљана каже да је дијагноза тумора њеног брата потресла породицу и да су спас покушали да потраже код Петровића пошто су гледали његове снимке о исхрани и лечењу неизлечивих болести.

– Годинама смо слушали његова предавања не знајући да ће једног дана да ми затреба. Контактирала сам са њим преко мејла и одговорио ми је истог дана. Писао ми је да се не плашимо, да се то брзо и лако решава, притом нас убеђујући да не идемо код лекара – каже Биљана.

„Блиц“ је имао увид у преписку Биљане Јовановић и Мирољуба Петровића, који јој је одговарао путем мејла његовог ЦПС центра (Центар за природњачке студије). У одговору који је Петровић послао пише да „нема потребе да се узбуђују, да се то брзо и лако решава“, и написао им „програм оздрављења“, препоручујући младићу оболелом од тумора да 30 дана пије само сокове, те да купују његове препарате.

Биљана прича да је Славчо радио магнетну резонанцу, која је показала да је 90 одсто реч о бенигном тумору, и да би, уколико се оперише, постојала могућност да моторичка функција мозга буде оштећена. Петровић је оштро реаговао на то што су се уопште обратили лекарима, прича Биљана, написавши јој да се „не баве глупостима и да им је он послао једину терапију која може да му помогне“, као и да „лекове које су му дали лекари не узима“, те да „није важно шта каже магнетна већ како се њен брат осећа“.

Славчо је провео и шест дана у Петровићевом центру, прича Биљана. Према њеним речима, дан у центру наплаћивали су им 120 евра.

– То је једна обична кућица са баштом, није никакав институт. Брат је тамо примао тинктуре које прави др Петровић, молио се, шетао. Никаква испитивања нису рађена – додаје Биљана.

Како се здравствено стање младића није променило ни након тога, Биљана је опет писала Петровићу, а он им је одговорио да уколико би Славчо био „годину дана у њиховом центру и живео под надзором стручног лица, сигурно никад не би имао епилептични напад“, као и да „њен брат има проблем са демонима“. Када је Славчо преминуо, Петровић је оптужио породицу да је „уништила дете“, каже Биљана.

Због оваквог Петровићевог деловања постоје индиције да је починио тешко кривично дело против здравља људи, каже за „Блиц“ Предраг Миловановић, тужилац из Удружења судија и тужилаца Србије, коме смо представили чињенице из овог случаја.

– За овакву врсту кривичних дела, уколико истрага покаже да је услед бављења надрилекарством наступила смрт, прописане казне су од две до 12 година затвора – каже Миловановић. Он истиче да би у овом случају сестра преминулог младића требало да поднесе кривичну пријаву против Петровића или достави доказни материјал тужиоцу који ће покренути истрагу и утврдити чињенице.

„Блиц“ је позвао Мирољуба Петровића да прокоментарише случај.

– Не бих да дајем никакве изјаве за ваше новине, немојте да ме зовете више, хвала – рекао је он пре него што смо му поставили питања.

„Под мач, бато“ и „школе дебилане“

Мирољуб Петровић познат је по бројним лажима и шарлатанским тезама које је износио у јавности. Он је на челу такозваног Факултета природне медицине, који нема ниједну акредитацију за рад, а за 950 евра даје дипломе „доктора природне медицине“.

У низу својих обраћања путем интернета или трибинама широм Србије, Петровић је износио крајње атипичне идеје и ставове. Најпознатија је да дилери дроге треба да иду „под мач, бато“. Иако има свој институт, он је велики противник просвете говорећи да су школе „атеистичке дебилане и јањичарски кампови“. Изјављивао је како „жене понекад треба преко уста“, слао наркомане код Бранислава Перановића (свештеника осуђеног због убиства штићеника центра за одвикавање од дроге). Негира теорију еволуције, а због ставова који се косе са науком, Рударско-геолошки факултет одбио је његов магистарски рад.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!