Прочитај ми чланак

„БИЛА ЈЕ ТО НЕМОГУЋА МИСИЈА“ Доктор који је спасио руку Деи Ђурђевић открио детаље

0

Водитељка "Јутарњег програма" на "Пинку" Деа Ђурђевић јуче је рано ујутру доживела саобраћајку на Дедињу, а том приликом имала је тешко оштећење руке коју је откинуо аутобус када је ударио у њу. Уследила је вишечасовна операција, а Деа је све веома храбро поднела. Руку јој је пришио тим лекара на ВМА.

Професор, доктор Марко Бумбаширевић јавио се у „Јутарњи програм Прве“, где је проговорио о стању водитељке:

Foto: Printscreen

– Она се осећа добро и добро је. Рука изгледа добро. Добрио сам филм од колега са ВМА. Уверен сам да ће све добро проћи. Ово је била немогућа мисија, јер је реч ишчупаној руци која је опечена од трења. Изгледало је немогуће да се то ушије. Желим да похвалим Деу. Храбар је она пацијент и има све похвале. Код таквих пацијената немогуће се претвара у могуће. Надам се да ће функција руке бити добро – рекао је доктор Бумбаширевић водитељки Јовани Јоксимовић.

– Ништа не може да замени руку, она је незаменљива. То је веома важно, а посебно за младу особу – додао је доктор.

На питање како је изгледало то јутро када се догодила саобраћајка и како се таква рука спасава, доктор Бумбаширевић је одговорио да је важно то што је све припремељено добро.

– Златно правило је: „Живот пре екстремитета“. Врло је важно да се прво спасе живот, јер је он најважнији. Све је урађено и припремљено добро. Рука је стављена на лед, на плус четири степена како се не би заледела. Деловало је немогуће, јер је био дефект крвних судова, морало је све да се реконструише. Мислим да ће то добро проћи – рекао је доктор.

FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

– Младен Мијатовић је мој велики пријатељ, он ме је позвао рано ујутру и обавестио о томе, тешко је лечити пријатеље. Са друге стране, када се види да је озбиљна повреда, сигурно је да је то страшно изазовно. Иако се ради о познатој личности и пријатељу, мени је сваки пацијент исти и са великом бригом носим њихове повреде, не можете ни да спавате, зовете често да проверите како је пацијент. Од јутрос зовем да видим како је, идем да је превијем и да пратим њено стање – додао је доктор.

Каже да Србија има много успешних лекара и да такви тешки операциони захвати нису новост.

– Међутим, важно је да се лепе ствари приказују и да ово буде подстрек младим лекарима – нагласио је Бумаширевић.

Следи опоравак

Доктор Бумбаширевић је открио да предстоји опоравак, односно да се рука прими.

„Пратићемо све, за сада све иде добро. Не волим баш да дајем прогнозе, али мислим да то иде у добром правцу, најважније за сада је да се она осећа добро. Живци су јој били прекинути, њу чека још операција. Очекујем да ће нормално функционисати, а и кад кола слупате, опет остаје неки траг“, закључује Бумбаширевић.

У тиму лекара који је помогао професору Бумаширевићу да спасу руку младој водитељки били су професор Чедомир Вучетић, млади лекари Томислав Палибрк и Александар Петровић, као и инструментарка Недељка Ивановић.

– Велики број младих лекара је гледао реплантацију, и то је добро, јер ако се не појаве људи који вас превазидју ништа нисте урадили. Имамо пуно младих лекара и ако сви остану овде, биће велика будућност Србије – рекао је Бумбаширевић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!