Прочитај ми чланак

БЕЧКИ „СТАНДАРД“: Сребреница није била геноцид

0

standard becki
Сребреница је била злочин против човечности, али не и геноцид, тврди бечки дневник „Стандард” поводом пресуде изречене некадашњем председнику РС Радовану Караџићу.

Лист наглашава да пресуда Караџићу није никакво изненађење, укључујући казну због геноцида у Сребреници.

Питање да ли је убиство 8.000 мушкараца и дечака у источно-босанском граду пре 21 године био геноцид је нешто што се данас подразумева политички, историјски и правно, али то га не чини исправним, подвлачи дневник.

Сребреница је био стравичан масакр, ратни злочин, злочин против човечности, али не и геноцид, тврди „Стандард”.

Лист истиче да Караџић заслужује свих 40 година уатвора на које је осуђен, али не и због овог, јединственог злочина.

„Стандард” подсећа да је геноцид од 1948. као појам уведен у међународни закон, и он означава посебне намере уништавања једне националне, етничке, расне или верске заједнице.

Тај појам одговара за холокауст, Стаљинове масовне депортације читавих народа, масовно убиство Јермена током Првог светског рата, као и убиство стотине хиљада припадника племена Тутси од стране Хутуа у Руанди 1994.

Брутални осветнички акт не спада у ту категорију злочина, наводи новинар „Стандарда” Ерих Фрај у свом коментару.

Он је указао да 8.000 жртава, имајући у виду да су Бошњаци милионски народ, то не представља геноцид.

Неко ко жели да избрише један народ не штеди све жене, подсећа „Стандард”.

Масакр у Сребреници, за који одговорност сноси Караџић, а спровео га је Ратко Младић, био је бруталан колетивни чин освете над становништвом једног града, које је годинама пружало отпор босанско-српским снагама и при том спровело бројно крвопролиће у околним селима, подвлачи лист.

Дневник истиче да не постоји никакво оправдање за овај злочин, али не треба да се представља као нешто што није било.

„Стандард” наглашава да би се комплетан ратовање босанских Срба од 1991.до 1995.може бити описано као геноцидално, али то само делимично одговара стравичним догађајима тадашњег доба, јер циљ није било уништавање, већ етничко чишћење, и тиме повезано ставрање једне чисто српске државне територије.

Судије у Хагу, приликом изрицања пресуде Караџићу, очигледно нису имали избора, јер је у ранијим пресудама за Сребреницу тај злочин дефинисан као геноцид, констатује лист.

Довођење у питање геноцида у Сребреници се од многих сматра умањивањем злочина, јер у супротно не звучи довољно страшно, додаје дневник.

Проблем у том појму, међутим, јесте што он даје Србима у Србији и Босни разлог да се представљају као жртве лажних оптужби и за непризнавање пресуда Трибунала, закључује „Стандард” додајући да то минира легитимитет једног иначе успешног међународног кривичног система, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг