Прочитај ми чланак

Србија у пламену: Драматично код Чачка, евакуација мештана, повређени у пожару на Сувобору

0

У пламену више од 150 хектара борове шуме и ниског растиња у Горњој Горевници и Миоковцима код Чачка. Једна особа са опекотинама руке примљена у чачанску болницу. У гашењу, поред ватроганих екипа из Чачка, учествују и три хеликоптера.

15.55 – Пожар је захватио и село Милићевци и шири се ка планини Рожањ, јавља репортер РТС-а са лица места Силвија Пашајлић.

15.09 – Упућен апел мештанима угрожених села да напусте своја домаћинства, јер се пожар неконтролисано шири, јавља дописник РТС-а.

14.45 – Пожар се и даље шири и више није могуће интервенисати са земље, потврдио за РТС начелник одељења за ванредне ситуације Драгиша Броћић и додао да у овом тренутку није могуће проценити колико су угрожени мештани.

 Једна особа је примљена у чачанску болницу јер је задобила опекотине руке, у пожару, који букти у селима код Чачка – Горњој Горевници и Миоковцима. На Јељену од синоћ са пожаром боре се на десетине ватрогасаца, шумара и мештана.

 Ветар и висока температура разбуктали су јутрос пожар који се све више шири ка насељеном делу Горње Горевнице. Ватром је захваћено више од 150 хектара четинарске шуме и ниског растиња.

 Како је РТС-у потврдио Драган Белошевић из „Србија шума“, пожар се приближио кућама, шталама у којима је стока и сеницима.

 „Изгледа страшно. Тешко је било ноћу гасити јер размишљаш да ће можда да те дим угуши, можеш да упаднеш у неку рупу. Дању се лакше крећемо, али је пожар попримио такве размере да је са земље тешко гасити. Већ су угрожена нека домаћинства, сеници и штале“, рекао је Белошевић.

 Мештани кажу да је ужасно гледати како ти се пожар приближава кући.

 Поред борове шуме старе више од 20 година, пожар се шири на ливаде и окућнице. У непосредној опасности је тридесетак домаћинстава Горње Горевнице.

 У помоћ ватрогасцима и мештанима сваког часа пристижу нове екипе. Из ваздуха ватру гасе и три хелихоптера.

 Пожар је избио у петак око 20 часова, Брзом интервенцијом ватрогасаца је локлализован, али је током јутра услед јаког ветра поново букнуо и проширио.

 

(РТС)

 

Златибор, Тара — Две особе повређене, а три села угрожена, у пожару који букти на обронцима Сувобора. Пожар на Тари и даље гори, док је ватра на Чиготи стављена под контролу.

Пожар на Чиготи је синоћ локализован, али је због јаког ветра поново почео да се шири. Ватрогасне екипе успеле су да га у међувремену окруже и локализују.

„Дислоцирали смо снаге на ову локацију и куће и људи који живе у насељу Аћимовић су обезбеђени. Ватра је под контролом и наше екипе ће дежурати на овом терену“, каже командант Ватрогасно-спасилачке јединице Ужице Саша Цицварић.

Он истиче да је локализован и пожар који је јуче захватио 20 хектара у Љубишу, као и да је ситуација у осталим деловима Чиготе данас под контролом.

Од 115 ватрогасаца из целе Србији који су ангажовани на гашењу пожара на Чиготи њих 15 данас је дислоцирано на гасење пожара на Тари.

„Пожар на Тари је ноћас локализован, а тренутно још горе само стабла и надам се да ће ускоро све бити локализовано“, каже Цицварић.

Начелник управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Горан Николић рекао је раније данас да је ватра на Чиготи окружена. Ветар је, како је додао, дувао целе ноћи и тек јутрос је ослабио.

 У гашењу ватре учествује око 100 ватрогасаца из целе Србије, укључујући и десет ватрогасаца који су као појачање данас стигли из Суботице.

 Током јучерашњег дана ватру су на Чиготи гасили и један хеликоптер МУП-а Србије и руски хеликоптер за ванредне ситуације, а Николић је навео да је ватром захваћено око сто хектара шуме и ниског растиња и велике површина пашњака.

 Заменик председника општине Чајетина Арсен Ђурић је нешто раније рекао за B92 да је пожар на одређеним локалитетима заустављен и да ће током ноћи ватрогасци дежурати.

 На нишки аеродром „Константин Велики“ данас је у 13.35 сати слетео руски авион „Беријев Б-200“, који ће бити ангажован на гашењу пожара у Србији.

 Влада Србије одлучила је синоћ да од Владе Русије тражи авион „Беријев Бе 200“. Авион би требало да буде смештен на аеродрому у Нишу од 25. августа до 15. септембра, а од Русије је затражено и да хеликоптер „Камов К-32“ продужи боравак на аеродрому у Нишу од 16. септембра до 1. октобра.

 Пожар у Заовинама на Тари проширио се за 30 хектара и тренутно је ватром захваћено 130 хектара мешовите шуме, рекао је агенцији Бета Петар Ракић, командир ватрогасно-спасилачке јединице Бајина Башта.

 „На неприступачном терену са ватром се бори 30 ватрогасаца из Бајине Баште, Мокре Горе, Војводине, а помаже и хеликоптер МУП-а Србије из ваздуха који је успео да спречи њено ширење у појединим правцима“, каже Ракић.

 Он наводи да за сада нема опасности за насеља и да је најближе од пожара удаљено 700 метара.

 У шуми захваћеној пожаром у Заовинама најзаступљенији су бор и буква, каже командир ватрогасаца у Бајиној Башти.

Двоје повређених у пожару на обронцима Сувобора
Две особе су повређене, а три села угрожена, у пожару на обронцима Сувобора који још није угашен, изјавио је Танјугу начелник Сектора за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић.

 

 Према његовим речима, повређени су један ватрогасац и један мештанин, али још није познато да ли су им животи угрожени.

 „Од пожара који је избио синоћ у 20.40 сати угрожена су села Срезојевци, Гроња Горевница и Миоковци. Ватра се шири великом брзином, па ватрогасци и мештани више не могу да помогну у гашењу. Пожар је вероватно изазван варничењем на нисконапонским водовима или непажњом мештана“, рекао је Броћић и додао да није познато када ће бити угашен, имајући у виду његове размере.

 Он је додао да пожар гасе два хеликоптера којима припомажу и мештани са цистернама, али се очекује и помоћ ватрогасног авиона.

 Ватрена стихија захватила је сењаке, куће и амбаре ова три села, а присутан је и велики број екипа Хитне помоћи које су на располагању угроженим мештанима.

 

Шири се пожар у подножју Копаоника
Пожар који два дана букти у подножју Копаоника, код села Грабовница у општини Брус, проширио се ноћас на четинарску шуму због јаког ветра променљивог правца, изјавио је командант ватрогасно спасилачке јединице Крушевац Владица Станковић.

 Станковић је агенцији Бета рекао да је пожар још није потпуно под контролом, и да се не може рећи када ће бити поптуно стављен под контролу.

 У гашењу пожара, којим је угрожено више од 200 хектара четинарске и букове шуме и ниског растиња, ангажовано је више од 150 ватрогасаца, полицајаца, радника Србијашума и мештана, као и хелихоптер Војске Србије који је јутрос прелетео неколико пута изнад подручја захваћеног пожаром.

 Поред ватрогасаца из Крушевца и Бруса, у гашењу учествују и ватрогасци из Кикинде, Сомбора, Апатина и Сенте.

 

 (Б92)