Прочитај ми чланак

Србин.ифо: Вести са севера Србије 31.07.2012.

0

Богат програм Румфеста, гост Звонко Богдан
Туристичка организација општине Рума по други пут 2. августа организује „Румфест“, манифестацију посвећену вину, храни, рукотворинама из домаће радиности и војвођанској песми. На централном градском тргу биће постављена Винска улица у којој ће се својим производима представити винари са јужних и северних падина Фрушке горе.

Њима ће се придружити и винари из других делова наше земље, али и најпознатији овдашњи произвођачи месних и сличних прерађевина карактеристичних за ово поднебље.

Како су најавили организатори, предвиђено је да дружење у Винској улици и на Базару креативности траје од касних преподневних па до ноћних сати, а свечано отварање „Румфеста“ заказано је за 19 часова и 30 минута.

У програму свечаног отварања учествоваће представници Удружења Европски вински витезови „Свети Георгије“, а посебан додатак биће концерт Звонка Богдана и његових тамбураша.

Након концерта посетиоци ће имати прилику да виде ревију различитих модела модне стилисткиње Моње Јовичић из Руме. Биће то ретроспектива свега онога што је током протеклих година виђено на ревијама које је Моња приређивала у Руми и другим местима.

Свој удео у програму имаће и организатори велике журке под називом „РУ: Фоамфест III“, који ће најавити овогодишњи „Пена парти“ заказан за 11. август на Спортским теренима „Брег“.

 

Нови Бечеј: Великогоспојински дани 2012
Новобечејски Великогоспојински дани биће фешта у којој ће посетиоци овог августа уживати много више но на ранијим. Судећи по програму, и у складу са мотом ове манифестације, који гласи „За нека нова сећања“, сваки од 180.000 посетилаца колико се очекује, у изобиљу разноврсних понуда, пронаћиће разоноду за своју душу и темпарамент.

Осим такмичења у кувању рибље чорбе са 150 котлића и прављењу штрудле, те аутентичне атмосфере Етно базара, Дечје и Винске улице, тениског турнира, долази шлаг на торту који покреће масе – музичка забава.

По први пут на овој манифестацију долази велика звезда естраде Лепа Брена, те Јелена Розга и Тони Цетински. Ове године пажњу су указали и љубитељима рок звука, па доводе и групу Ван Гог. У вештом споју модерног са традиционалним, који се провлачи током читаве феште, тако је и у музичкој пригодби, па ће традиционални звуци тамбурица, типични за бачко тло, и даље врлудати ваздухом овог града на Тиси.

Такмичење тамбурашких оркестрара, али и звуци инструмената које ће ткати „немирни“ војвођански музиканти окупиће посетиоце не само из земље, већ и из иностранства, односно Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине.

– Биће то прави етно туризам. Уз штрудлу и огромну количину лепе енергије коју носи сеоски туризам. Великогоспојински дани једна је од највећих манифестација – рекао је председник општине Нови Бечеј, који је до недавно био на позицији директора манифестације.

Иако је веома заслужан за популарност и традицију ове феште, прихватио се нове позиције, јер су, како је казао, били такви стицаји околности у политици.

– Када смо правили целу ову причу, рекао сам да ме занима само туризам, али такве су биле околнисти да сам се латио обавезе председника општине Нови Бечеј. Сада ће Великогоспојински дани бити на вишем нивоу, много тога другачијег, новог. Биће ту „Штрудла манифестација“. Појавили су се ту и нови људи. Ова манифестација направила је бренд, и нови имиџ Новог Бечеја, а то се односи и на инвестиције у привреди.

И директор Великогоспојинских дана рекао је да мисли да ће ова фешта бити боља него раније.

– До сада није било ни једног инцидента, јер је било одлично orgанизовано, а присуствовало је до 180.000 људи. Припремамо прегршт изненађења које за сада нећемо да откривамо – рекао је Васковић.

За млађу генерацију ту је и међународни волонтерски камп у коме седамдесетак девојака и момака уз учешће креативних радионица на разне начине помажу у реализацији Великогоспојинских дана.

Ту су и идеални услови „За неку нову љубав“, други слоган ове феште, јер су на раполагању уређене плаже, чарде и обале опеване Тисе, чије чари гости могу доживети пловећи чамцима, који ће им бити на раполагању.

Програм VII Великогоспојинских дана 23. август – 27. август 2012

Четвртак 23. август

– Такмичење у кувању рибље чорбе

– Такмичење тамбурашких оркестара

– У ревијалном делу наступа Тамбурашки оркестар РТВ

Петак 24. август

Концерти:

– Јелена Розга

– Тони Цетински

Субота 25. август:

– Етно базар

– Дечија улица

– Винска улица

– Великогоспојинска бућка

– Тениски турнир

Концерти:

– Омега

– Ван Гог

Недеља 26.август:

– Етно базар

– Винска улица

– Дечија улица

– Тениски турнир

– Ревија парадних запрега у категорији петопрега

Концерт:

– Лепа Брена

Додатне информације: Немања Васковић, директор Великогоспојинских дана. Тел: 062/218-670, немања.васковиц@gmail.com

 

Апатин:У броду спавају, возе се бициклима
Бициклисти из Америке, Канаде и Немачке, који су се бродом упутили ка Црном мору, пристали су у Апатину, а потом наставили пут до Вуковара, и даље,   све до Црног мора, прелазећи дневно на десетине километара.

Како је рекао брачни пар из Канаде Роб и Катарин Вудворд, део пута прелазиће бициклима, али не искључују могућност да једну етапу прескоче и путују бродом. Све ће зависити од времена и кондиције. Волфганг Хас и Ева Киркај из Немачке, на броду ће само преспавати и вечерати и тако све до Црног мора.

– Сваке године бициклима прелазимо друмове широм Европе. Први пут смо се одлучили за комбинацију брода и бицикла, каже Волфганг, објашњавајући да се из Вуковара поново прелази на српску страну преко Илока и Бачке Паланке до Новог Сада, где ће се још мало задржати у Србији, а затим иду у правцу Букурешта, до Црног мора.

Шели и Грегори Волик са Флориде су авионом допутовали до Немачке, а одатле у Будимпешту одакле су кренули на путовање што бродом што бициклима. Они су први пут у Европи и на бициклу ће крстарити дуж дунавске бициклистичке стазе.

– Уочили смо да су у Европи људи много љубазнији него у Америци. Некако су сви предусретљиви желе да помогну када заостанемо за групом и објашњавају нам стрпљиво пут до одредишта, каже Грегори, сматрајући да Дунав има више чари од океана, поред којег живе, јер је природа дивља, шуме су нетакнуте, а са осмехом примећује да ту и тамо на путу, наиђу на дивљег зеца.

За већину ово није прво такво путовање али ретко ко од њих је до сада био у Србији и како кажу, радују се томе. Иначе, овакав вид путовања им омогућава да боље упознају земље кроз које иду али и људе што им је још битније јер само тако може да се изгради толеранција међу људима.

 

Сомбор: Предали хлеб од новог жита
Бандаши и бандашице УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД „Владимир Назор“ предали су хлеб од новог брашна градоначелнику Немањи Делићу и тиме одали захвалност природи за овогодишњи род.

Захваљујући се на хлебу, градоначелник је рекао да је „Дужионица“ леп културни, духовни и туристички догађај.

– Много је важније то што „Дужионица“ сведочи о томе како у нашем граду, на овим просторима живимо заједно у толеранцији и миру. Хвала вам на хлебу, круху или круву, ма како га звали и желим да га славимо и даље у миру и богатијем друштву- рекао је Делић.

Хлеб су предали Маја Лулић и Милан Матарић, бандаш и бандашица УГ „Буњевачко коло“, те Лидија и Томислав Фирањ, бандаш и бандашица ХКУД „Влаадимир Назор“. Свечаности је присуствовао и мр Синиша Лазић, председник Скупштине града Сомбора.

 

Врбас: Завршена „Куцурска жетва”
Традиционални Фестивал фолклора „Куцурска жетва“ одржан је протеклог викенда у Куцури, по 24. пут. Манифестација је почела отварањем изложбе у Етно клубу „Отето од забоарава“,  а у поставци су се налазила дела сликара Силвестера Пушкаша, Серафине Самочете, Снежане Радошевић, Марије Зупко, Владимира Дорохазија, Марије Бесермињи, Љубомира Сакача и Данила Намачинског. Изложене слике настале су на колонијама у Куцури, које годинама организује Месни одбор Матице русинске, а финансира Општина Врбас.

Изложбу је отворила Аранка Међеши, а у програму су учествовала деца која су рецитовала русинске и српске песме о жетви.

– У погледу наше мултиетничке средине, „Куцурска жетва“ је права прилика да покажемо једни другима шта је свако од нас донео из свог завичаја у овај крај – рекао је Жељко Видовић, председник општине Врбас, поздрављајући присутне.

Иако су у оквиру манифестације били планирани концерт на отвореној сцени и дефиле учесника кроз главну улицу, због невремена су ова два програма отказана.

Уместо тога, и фестивалски и ревијални део програма одржао се у Дому културе, а у програму су учествовали ансамбли Куцуре, Новог Сада, Новог Орахова, Шида, Ђурђева, Врбаса, Равног Села и Руског Крстура. Публику је поздравио апостолски егзарх владика кир Георгиј Џуџар и председник Националног савета Русина Славко Рац.

Током манифестације посетиоци су били у прилици да пробају нека од многобројних националних јела Русина, Мађара и Срба.

 

Нови Сад: На путу ка Коридору расте надвожњак
На четвртој деоници Булевара Европе послови иду по плану, а тренутно су најинтензивнији радови на делу од Руменачког пута до канала ДТД где је почела монтажа главних носача надвожњака.

Почела монтажа главних носача надвожњака  
Првих седам комада је монтирано и полако се појављују обриси планираног надвожњака преко железничких колосека у правцу будућег моста. На самој траси булевара у току је ископ земље и насипање слојева песка. На месту где су недавно уклоњени објекти који су припадали Ветеринарском институту археолози завршавају своја истраживања иначе већ окончана на првом делу четврте деонице Булевара, која се протеже до канала.

Подсећамо, наставак радова на траси Булевара Европе, на његовој четвртој деоници, обухвата потез од Руменачког пута до аутопута Е-75, у укупној дужини од око 3.100 метара. Радовима на изградњи моста преко канала ДТД, који су започети у децембру прошле године почела је реализација четврте деонице Булевара Европе. Будући мост биће дугачак 176 метара, широк 13,70 метара, а имаће две коловозне траке, пешачке и бициклистичке стазе.

У оквиру планираних радова биће изграђена саобраћајница са две коловозне и са по две саобраћајне траке, пешачке стазе ширине три метра, бициклистичке стазе ширине два метра са обе стране коловоза, као и ново јавно осветљење. Изградиће се и две кружне раскрснице, једна пре канала ДТД, као веза са Привредниковом улицом, а друга после канала према аутопуту, као веза са Приморском улицом