Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са севера Србије 07.08.2012.

0

Стара Пазова: Пазовачко културно лето 2012
Овогодишње културно лето почеће 14. августа и трајаће до 2. септембра, а концерти на Тргу др Зорана Ђинђића, одржаваће се сваког дана од 14. до 19. августа. Организатори из центра за културу, ове године су променили формат културног лета, па ће цео програм бити одржан у августу и почетком септембра.

Већи простор је дат локалним извођачима и нису уговарани наступи најпознатијих и најскупљих група и певача, што ће значајно смањити трошкове и неће много оптеретити буџет општине.

 

 

Програм културног лета:
Уторак, 14. август у 21 час – Гарави Сокак

Среда, 15. август у 20 часова – Фитнес плес – Зумба фитнес, у 21 час – Градски тамбурашки оркестар

Четвртак, 16. август у 21 час – Локални рок бендови

Петак, 17. август у 20 часова – Дечија представа, у 21 час – Вече фолклора

Субота, 18. август у 21 час – Вис Барони

Недеља, 19. август у 21 час – Смак/Кербер

Недеља, 2. септембар – Етно сајам у ОШ „Херој Јанко Чмелик“

 

Зрењанин:  27. Дани пива померени за септембар
Традиционална туристичка манифестација „Дани пива“, која се одржава 26 година и постала је бренд града на Бегеју, неће бити укинута како се страховало последњих дана, али ни одржана у одомаћеном термину – последњој недељи августа. За овај термин заказана је друга седница Скупштине града у новом сазиву, а 27. „Дани пива“ померени су за крај септембра.

То је у петак потврдио Радован Булајић, председник Скупштине града и најавио смену чланова управних одбора јавних предузећа и установа које је именовала бивша градска власт.

– Наша идеја је била да управни одбори остану у саставу у ком су били и раније, иако чланови подстичу из странака које су сада у опозицији. Требало је на неки начин да контролишу власт. Неки УО прихватили су реалност и потписали уговоре са в.д. директорима јавних предузећа, али неки одбијају сарадњу. Највећи проблем је Туристички центар, због чега је доведено у питање одржавање „Дана пива“ – изјавио је Булајић, наглашавајући да не постоји законски основ за одржавање манифестације мимо УО ТЦ, а да се не начини прекршај.

Чланови УО ТЦ из редова ДС и ЛСВ упорно не желе да учествују у раду. Сматрају да је в.д. директора ТЦ Марица Косановић изабрана на нелегалној седници локалног парламента 6. јула, када је коалиција СНС-СПС (уз помоћ два прелетача) преузела власт у Зрењанину. Штавише, чланица УО Драгана Михаљевић (ЛСВ), која одбија да се појави на седници, тврди да није УО крив што касне „Дани пива“, него нова власт која касни у припремама. Јер, истиче – ионако о свему одлучује организациони одбор манифстације, којег је до сада бирао градоначелник…

Осим најаве да ће „Дани пива“ бити одржани последње недеље септембра, председник Скупштине града напомиње и да ће ове године за фешту бити потрошено мање пара из буџета. Наводно је лане потрошено 22 милиона динара, а претходна владајућа гарнитура за ову годину резервисала је 9,5 милиона. Нова власт сматра да је и то пуно, из буџета ће се повући 5 милиона динара, а остало обезбедити од спонзора.

 

Бачка Паланка : Уредили марину, научили децу да пецају
Удружење спортских риболоваца “Шаран“ у Бачкој Паланци 11. августа пригодним садржајима обележиће вредан јубилеј – 65 година постојања и рада.

 

На обали заливног језера „Тиквара“
Удружење чији је Дом на обали заливног језера „Тиквара“ и данас броји на стотине чланова, а број оних који су били чланови рачуна са на неколико хиљада.

– Успели смо, и поред тешкоћа због тешких времена, да завршимо све послове које смо планирали да урадимо на уређењу марине – каже секретар Удружења Јордан Костов. – Направили смо и пети понтон за везивање чамаца, а преостала четири смо продужили.

Тако данас имамо 440 везова за пецарошке чамце. Уједно, оградили смо марину, уредили простор тако да у свако доба можемо примити како наше чланове и суграђане тако и све бројније госте, односно туристе.Урадили смо и расвету и све се налази под видео надзором. Постављене су табле са упозорењима и истакнута правила понашања у марини.

Пецароши – сениори са поносом истичу да је успешно завршена десетонедељна школа пецања за малишане. Учествовало је 17-оро деце просечне старости 11 година, а међу дечацима било је и неколико девојчица. Завршетак школе, а није имала за циљ само обучавање будућих спортских пецароша, означила је и едукација како чувати и сачувати природу, односно животну средину.

Сви су положили спортско-риболовачки испит и свима су додељене дипломе, мајице са логом Удружења и скромни риболовачки прибор за почетнике, а деца ће се тога дуго сећати. Ипак, за најуспешнијег такмичара проглашен је Василије Роквић и припала му је златна медаља. Саша Родић освојио је друго, а Саша Григоријевић треће место. Признање и похвале упућене су Игору Бобачеку и његовом оцу Бранку који су успешно спровели теоретски и практични део обуке младих спортских риболоваца.

– Вредан јубилеј обележићемо такмичењем у блинкерисању у „Тиквари“, иначе Парку природе, а потом следе трке пецарошких чамаца на весла што је увек атрактивно, јер ће се такмичити једноседи, двоседи и осмоседи – истиче Костов. – Такође, биће и такмичење у забацивању оловице у мету, спасавању дивљег патка из воде, такмичење у шаху и кувању алсаких рибљих паприкаша. На видео биму уз помоћ фотографија и пригодних коментара освежићемо сећања на протеклих 65 година постојања Удружења.

 

Суботица: Тиса освежава Палић
У језеро Палић у наредне две недеље биће упумпано 500.000 кубика свеже воде из реке Тисе. Из градског Фонда за заштиту животне средине обезбеђено је три милиона динара за упумпавање воде из подсистема Тиса – Палић.

Високе температуре су довеле до тока да се смањује ниво воде у језерима Палић и Лудаш и због тога су прибегли ургентним мерама које се примењују од 2010.године.Лета 2010. године у језеро је упумпано 1,5 милиона кубних метара воде.

– Високе температуре угрожавају језерски екосистем и због тога је било неопходно да предузмемо одговарајуће мере, како не би дошло до помора биљног и животињског света – рекао је градоначелник Суботице Модест Дулић. -Водостај језера Палић пао је испод дозвољеног летњег минимума, који је 101,95 центиметара. Киша, која је пала протеклих дана није била довољна да надокнади и подигне ту квоту која је овог момента 101,85, па смо били принуђени да овај систем ставимо у функцију.

– Савет за воде предузећа „Парк Палић“ свакодневно заседа, водимо рачуна о свим детаљима. Добро је да град води рачуна и из градског буџета обезбеђује новац за овакве активности, које смо ми предложили у оквиру ургентних мера. Када су овако високе температуре, ниво воде у језеру Палић се дневно смањује за по један центиметар – рекао је директор д.о.о. „Парк Палић”

 

Војка: Касетне бомбе у сремским општинама
Мештани сремског села Војка већ десет година чекају да се уклоне касетне бомбе заостале од бомбардовања. Према подацима Центра за разминирање Србије, велики број касетних бомби посејан је на ораницама површине 1,3 милиона квадратних метара тик уз сремско село Војка. Уклањање планирано за 2010. годину није спроведено.

„Срећа наша да нико још није страдао. Диже нам се коса на глави од помисли шта може да се деси уколико изоремо заосталу бомбу,“ говори Жељко Илин, разочаран сазнањем да су о овој опасности мештани обавештени тек пре две године када је овамо дошла војна комисија.

Тако испада да су десет година носили главу у торби обрадом ораница пуним расутих бомби.

„До сада су два пута долазили неки људи, кажу да су из војне комисије, и распитивали се има ли рупа по њивама и да ли смо проналазили сумњиве металне делове,“ присећа се мештанин Љубомир Бошковић. „Тада смо први пут сазнали за опасне бомбе посејане по нашим ораницама.“

Забринути мештани су умиривани обећањем да ће током 2010. бити обављено детаљно чишћење њихових ораница од заосталих касетних бомби.

„Колико је мени познато, до сада никаква акција чишћења касетних бомби није спроведена,“ уверава Петар Ћурчин, председник месне заједнице Војка.

НАТО пројектили расути су у 16 српских општина, а када би се сакупили на једно место прекрили би 1.600 хектара тла, пишу „Новости“.

Како време одмиче, све их је теже открити.

„Непрестано постављамо табле које упозоравају да је терен опасан, да није очишћен од заосталих бомби, а несавесни људи их краду. Чак и после трагедије на Копаонику звао ме је шеф деминера и известио о новом инциденту. Његови људи су отишли на паузу, а на опасни терен где се налазе касетне бомбе дошли су берачи боровница. Нису се освртали на знаке упозорења!“

Ово је, за „Новости“, испричао Петар Михајловић, директор Центра за разминирање, чији људи имају пуне руке посла. Он се не жали на опасност свог заната, у којем се само једном греши, него на неодговорност појединих грађана због којих многи могу да страдају.

Преостале касетне бомбе које је НАТО током 1999. бацио на Србију, када би се сакупиле на једном месту, покриле би 1.200 хектара тла. Разбацане су на 230 микролокација у 16 општина широм Србије. Зато их је тешко открити и још теже онеспособити, па представљају велику опасност. Касетних бомби још има у Сеници, Куршумлији, Бујановцу, Прешеву, нишком Црвеном крсту и Медијани, Рашки, Брусу, Чачку, Краљеву, Војки, Старој Пазови, Владимирцима, Книћу, Сопоту, Гаџином Хану и на Копаонику.

Озбиљна упозорења стижу и из Управе за цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације МУП Србије. Искусни пиротехничари истичу да су америчке касетне бомбе БЛУ-97 најподмуклије, јер су малих димензија, личе на жуту пивску лименку, а активира их и најмањи потрес.

„Од њих страдају и најбољи и најискуснији пиротехничари, какви су били наше колеге Славиша Марковић и Небојша Милић,“ каже Братислав Ранчић, начелник Управе за цивилну заштиту. „Они су од 1997. били део најбољег војног тима обученог за неутралисање ваздухопловних убојних средстава. Имали су огромно искуство, али БЛУ-97 су потпуно непредвидиве. По правилу, „жуте убице“ се не померају, већ се уништавају тротилским пуњењем на лицу места.“

Како време одмиче, све је теже пронаћи касетне бомбе које тону у тло. Покрива их све већи слоје лишћа, траве и смећа. Још тежи проблем је то што је мало људи професионалаца који такве бомбе могу да открију и безбедно униште.

„Наш највећи проблем су људи. Управа има само шест пиротехничара, иако их је систематизацијом предвиђено 14,“ каже начелник Ранчић. „Наши људи јесу врхунски пиротехничари, али се суочавају са огромним захтевима. Тренутно одговарају на просечно два позива дневно за хитно уклањање постављених или бачених експлозивних средстава, а истовремено се баве уклањањем немачких авио-бомби код Параћина, као и касетних бомби код Мердара и на Копаонику.“

Проналажење касетних бомби величине пивске конзерве на планинском терену Копаоника посебно је ризичан посао, чак и кад се поседују осетљиви детектори метала. Пиротехничари објашњавају да је ово тло богато гвозденом рудом на коју детектори непрекидно реагују и зује, тако да постају бескорисни. Зато се мора радити класичном пипалицом, која лако може да активира веома осетљиви упаљач бомбе.

„Чим детектор зазуји, пиротехничар мора да копа док не нађе матал, макар то био чеп од флаше, јер се терен не може верификовати као прегледан,“ каже начелник Ранчић. „Проблем је што је копање око касетних бомби веома ризично. Кад она експлодира, ни најдебљи ни најтежи панцир не помаже. С друге стране, тешко је и радити под панциром од тридестак килограма, јер губите концентрацију, што такође може бити фатално.“

Пензионисани пуковник Бела Киш, стручњак за пиротехнику и некадашњи командант јединице РВ и ПВО, која је деактивирала безброј НАТО пројектила, с неверицом је примио вест о погибији својих некадашњих ученика и сабораца.

„Америчке „жуте убице“ су најподмуклије бомбе које постоје,“ каже Киш. „Имају два упаљача. Први активира бомбу приликом удара у оклопно возило, чијем је уништавању првенствено намењена. Међутим, кад бомба падне на земљу активира се други, много опаснији упаљач који личи на неколико куглица наслоњених једна на другу. Оне реагују и на најслабије вибрације и изазивају експлозију, која челичну кошуљицу бомбе растура у троуглове ивица оштрих као жилет које убијају све на педесетак метара растојања.“

Саговорник „Новости“ са жаљењем констатује да држава годинама није слушала савете домаћих стручњака о опасности од касетних бомби и потреби да се оне што пре пронађу и униште.

„Држава је тај посао препуштала страним фирмама, које нису имале ни знања ни искуства у том послу, а у страну је гурнула домаће војне стручњаке који су током агресије и непосредно након ње успешно демонтирали и најкомпликованије пројектиле,“ каже Киш. „Годинама сам упозоравао надлежне да терен извиђају нестручни људи и да тај посао није добро урађен. Нажалост, моје речи су се потврдиле и у Нишу, где је касетна бомба пре извесног времена пронађена на „очишћеном“ крову једне школе, а бојим се да несрећа на Копаонику неће бити последња трагедија.“

 

Нови Сад: Касни дозвола за реконструкцију стадиона
Упркос најавама да ће реконструкција стадиона „Карађорђе“ почети до краја јула, то се није догодило, а како Радио 021 сазнаје, разлог је кашњење грађевинске дозволе. ФК Војводина доставио је пројектно-техничку документацију, а од Градске управе за урбанизам тренутно се чека добијање грађевинске дозволе. Међутим, није познато колико ће то трајати.

„Иако се очекивало да за издавање дозволе неће требати више од десетак дана, тај рок је продужен због непотпуне документације и још увек се не зна када ћемо почети радове“, рекла је портпаролка „Пословног простора“ Милица Миловић за Радио 021 и додала да „Пословни простор“ не може утицати на рокове, јер дозволу издаје Градска управа за урбанизам и стамбене послове.

Подсећамо да би по најавама обнова стадиона требало да се обави у две фазе у којима је планирана реконструкција јужне и источне трибуне, изградња нових свлачионица и канцеларија за новосадске спортске клубове.

 

(Војводина кафе, Дневник)