Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са разапетог Космета 03.08.2012.

0

Kетрин Ештон нови посредник у дијалогу
Шефица за спољну политику ЕУ, Кетрин Етон ће бити посредница у разговорима између Србије и шиптарске владе на Космету у дијалогу, чији се наставак очекује почетком септембра месеца, пише Косова ливе.

Вест је потврдио шеф Департмана у немачком Министарству иностраних послова за Југоисточну Европу Николас Ламбсдорф.

Он је рекао да ће Ештонова преузети улогу Роберта Купера и да ће посредовати овом дијалогу. Ламбсдорф је такође казао да Немачка подржава дијалог између Албанаца са  Космета и Србије и да верује у постизање резултатата који ће допринети дугорочној сарадњи.

Пре неколико дана Кетрин Ештон је истакла да дијалог између Приштине и Београда треба да се настави одмах након почетка рада нове Владе, док је заменик шиптарског премијера Хајредин Кући истакао да је предуслов за евентуални наставак дијалога са Србијом спровођење постигнутих споразума између Косова и Србије.

Кући је рекао да прво треба да се спроведу постигнути споразуми у досадашњем дијалогу између Приштине и Београда, а затим ће у вези наставка дијалога косовски Албанци донети одлуку у складу са својим Уставом, као и пуном партнерству са ЕУ и САД.

 

Наставак дијалога у октобру?
Дијалог Београда и Приштине биће настављен после летње паузе, могуће и на највишем нивоу. За нову рунду преговора ЕУ, наводно, припрема мноштво докумената који ће се односити и на север Космета.

Позивајући се на дипломатске изворе, приштински лист Експрес пише да ће дијалог Београда и Приштине на политичком нивоу почети у октобру, сусретом председника Србије Томислава Николића и шиптарске председнице Атифете Јахјаге.

Како се наводи, сусрет ће бити организован у некој од земаља Европске уније, уместо седишта УН у Њујорку, које је раније најављивано.

За разлику од председника Србије, председница косовских Албанаца ће, према писању листа, пре почетка дијалога имати нешто тежи посао, јер ће бити заокупљена почетком решавања стања на северу Косова.

Приштински лист Коха диторе преноси да високи међународни представници припремају документ за политички дијалог Београда и Приштине који ће обухватити и север Косова.

Документом за нормализацију односа неће бити захтевано од Београда да призна албанску окупацију Космета, а шиптарска влада у Приштини ће Србима севереног дела Косова понудити олакшице које нису обухваћене планом Мартија Ахтисарија.

Окупаторска шиптарска влада прихватиће повећање гарантованих места у косовској скупштини за представнике српске заједнице, објавиће амнестију за грађане на северу против којих су подигнуте оптужнице, или нису платили услуге за воду, струју и друге дажбине, и омогућити додатно место за представника Срба са севера у Консултативном већу за заједнице при канцеларији шиптарског косовског председника.

Тиме ће, наводно, бити послат сигнал српској заједници на северу да су шиптарске институције спремне да олакшају живот Срба на северу.

Документ је, према сазнању Коха диторе, сачињен у осам тачака. Шиптарски косовски премијер Хашим Тачи представио га је прошле недеље званичницима у Бриселу, који би требало ускоро да га представе премијеру Србије Ивици Дачићу.

(РТС, КиМ Радио)