Прочитај ми чланак

Скандалозно: Обновљен поступак судске рехабилитације Аћиф ефендије

0

Бошњачко национално веће обновило је поступак судске рехабилитације Аћиф ефендије Хадзиахметовића, рекао је председник тог већа Есад Џуџевић.

Џуџевић је рекао да је БНВ поступак обновило 13. новембра и дало пуномоћје новом адвокату Емиру Фетаховић, који ће водити тај судски поступак у складу са одредбама Закона о рехабилитацији из 2011.

„Морам да кажем да је неко лице које се представило ових дана у јавности као адвокат (Есад Дуљевић) без пуномоћја и без овлашћења БНВ-а обуставило тај поступак на основу закона из 2006. године“, рекао је Дзуџевић новинарима.

Обнављањем поступка судске рехабилитације и ангажовањем новог адвоката треба да се чује шта суд мисли о ономе што, како је рекао, „огромна већина Бошњака сматра Аћифа ефендију својим јунаком, херојем, знаменитом личношћу у једном тешком времену“.

Џуџевић је казао да је веома важно да се чује мишљење суда на основу релевантних чињеница, јер Аћиф ефендија, како је рекао, „није имао право ни на правично суђење ни на било какав судски поступак“.

Он је позвао политичаре и владу да својим изјавама и несмотреним потезима не врше политички притисак на рад суда и градске управе и да се сачекају окончање судског поступка.

„Имамо поверење у Виши суд у Новом Пазару да ће то урадити на професионалан начин и као независна институција цео поступак привести крају“, закључио је Џуџевић.

Виши суд у Новом Пазару обуставио је 3. септембра поступак рехабилитације Аћифа Хаџиахметовића – Аћиф ефендије, који је био управник овог града током Другог светског рата.

Председник Вишег суда Мирољуб Вујовић је рекао да је БНВ 3. септембра повукло захтев за рехабилитацију Аћиф ефендије, који је поднео 19. новембра 2009. године и за то овластио пуномоћника новопазарског адвоката Есада Дуљевића.

Поступак је трајао до 3. септембра, када на рочишту за главну расправу пуномоћник БНВ изјављује да захтев за рехабилитацију повлачи, да се одриче права на жалбу и суд на основу тога доноси решење о повлачењу захтева.

Аћиф ефендија је доспео у жижу јавности почетком августа, када је Бошњачко национално веће поставило спомен-обележје са његовим ликом у центар Новог Пазара.

Министарство правде и државне управе 13. септембра наложило је градској управи у Новом Пазару да уклони спорно обележје, али то није учињено, због чега је против начелника градске управе поднета прекршајна пријава.

 

(Танјуг)