Прочитај ми чланак

Рус је Србину и Србин Русу увек брат!

0

Кадет кадету пријатељ, друг и брат  / У Србији се осећа јединство наше историје
Недавно смо говорили о недавној посети руских кадета Србији. Према речима наше саговорнице, извршног директора Фонда светитеља Василија Великог Олге Барковец, за ту посету су били одабрани најбољи кадетски корпуси у систему васпитања. Међу њима је био и Воронешки кадетски корпус «Велики кнез Михаил Павлович».


О историјату и систему васпитања те војне школе прича његов директор Александар Голомедов.

– Када је 1802. године император наредио да се у центрима губернија Русије формирају кадетски корпуси, воронешко племство је почело да прикупља средства за изградњу нашег корпуса. Међутим, тај је подухват обуставио рат 1812. године. Зато је он био настављен тек после протеривања Наполеона из Руске Империје. 1836. године је био основан кадетски корпус. Одлучујуће је било то, што је новац за њега дао учесник рата 1812. године, генерал-мајор у оставци Николај Дмитријевич Чертков. Велики кнез Павел Михајлович, који је тада био шеф свих војних школа, био је његов блиски пријатељ. Управо зато је Чертков инсистирао да би Воронешки кадетски корпус носио његово име.

У чему се састоји систем васпитања у вашој војној школи?

– Он се базира на систему, усвојеном у старим кадетским корпусима. Тада се у кадетима васпитавала пре свега жеља да служе Отаџбини. То није само рад у војсци за плату. Наш је задатак да они не само савладају војне вештине, већ да објаснимо кадету ради чега он долази у Оружане снаге. Чувамо старе традиције, засноване на трима принципима: «кадет кадету пријатељ, друг и брат», «један за све и сви за једног» и «и један је у пољу ратник». Само додајемо томе и принцип «бити, а не чинити се». Кадети су се увек односили један према другом као браћа, независно од узраста и положаја у будућности.

Према речима нашег саговорника, најбоље моралне особине су се испољиле код дечака, када су они радили на обнављању руских гробова на гробљу у граду Бела Црква. На једној фотографији на сајту Фонда Василија Великог види се један кадет како марљиво пише на плочи руско име, које је постало скоро невидљиво. Познато је да су се неки руски емигранти, који су побегли од Октобарске револуције, нашли у Србији. Наш саговорник је посебно истакао да је српски краљ Александар Први Карађорђевић био руски кадет, коме су били блиски поменути принципи. У сваком случају, током нашег разговора је Александар Голомедов признао да је осетио у Србији јединство наше историје. Између осталог, према његовим речима, то је већ друга посета воронешких кадета Србији. Први пут су они посетили Балкан 2010. године.

– Тада смо имали за циљ да упознамо земљу. Ми смо испуњавали задатке народне дипломатије: контактирали са становништвом, причали о кадетским корпусима Русије. Ми смо обележили Видовдан на Газиместану заједно су руским амбасадором Александром Конузиним. Данашња наша посета се највише памти због наступа у концертној сали Коларац, где су наши кадети певали на српском песму Видовдан. Цела је сала устала и слушала, многи су плакали. Поновио се утисак који смо стекли пре две године.

На крају је Александар Голомедов рекао да је у Воронешком кадетском корпусу одлучено да отворе факултет српског језика ради бољег упознавања земље и слободнијег контактирања с српском браћом.

 

(Глас Русије)