Прочитај ми чланак

Роми подижу џамију на Новом Београду

0

Ниче џамија у Београду
Непризната Исламска заједница Рома на Старом сајмишту гради верски објекат без дозволе. Објекат од 340 квадрата саграђен за месец дана. На Бајрам очекују 300 верника.

БЕОГРАД је добио још једну џамију! Припадници удружења „Исламска заједнице Рома и осталих припадника“, за само месец дана, на Старом сајмишту, без одговарајућих дозвола, подигли су двоспратни објекат величине 340 квадрата, који уместо минарета има куполу.

Надлежни о објекат, који је још увек у „сивој фази“ градње, нису имали појма. Тек у среду поподне, инспектори општине Нови Београд су посетили градилиште.

 

Међутим, Алија Дуљај, вођа удружења грађана, које углавном окупља Роме са Косова и Метохије, категорично тврди да има све потребне „папире“.

– Џамија је изграђена на месту некадашњег молитвеног места, који је изгорело у мају – за „Новости“ прича Дуљај. – Жеља нам је да у овом центру окупимо сву сиромашну ромску децу и њихове родитеље. Имамо сада 76 малишана, од четири до 17 година, који похађају нашу школу. Ту се моле богу и уче да не краду, да се не дрогирају и да живе у складу са вером.

Према његовим речима, новац за изградњу, поред прилога верника, добио је од пријатеља Срба. Средства за изградњу покушао је да потражи и од амбасада арапских земаља у Београду.

НЕРЕГИСТРОВАНИ У званичном државном Регистру цркава и верских заједница, нема „Исламске заједнице Рома и осталих припадника“. Они су правно регистровани маја 2011. године, али само као обично удружење грађана (АПР решење бр. BU17386/2011).

– Амбасадама исламских земаља послали смо допис, али нико од њих није није нам одговорио или послао новац – прича Дуљај, који је потврдио да нема никакаву сарадњу са Ријасетом Исламске заједнице Србије.

Припадници, до сада непознате „Исламске заједнице Рома и осталих припадника“ желе да у новој џамији, у недељу прославе велики празник Рамазански бајрам, у присуству око 300 верника. Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић није желео да разговара на ову тему .

За новоподигнути објекат на Старом сајмишту, нико није чуо, па чак и комшије из околних улица. У овај део Београда, иако је само два километра од центра престонице, мало ко залази. Улице су уске и мрачне. Нема великих стамбених зграда. Ту су старе, оронуле куће и картонске уџерице. После бомбардовања 1999. године, у овај део главног града доселило се око стотинак породица са Косова и Метохије. После расељавања нехигијенског насеља испод Газеле, неки су нови дом потражили, управо у овом кварту.

 

ИНСПЕКТОРИ ОБУСТАВИЛИ РАДОВЕ
Грађевински инспектори општине Нови Београд наложили су да се прекину сви грађевински радови. За уџерицу, на којој је подигнута џамија, је 2003. године поднет захтев за легализацију, па тај део објекта неће бити диран. Али дозидани део, ако буде био у сврси стамбеног простора, мора бити срушен. Према Дуљајевим речима, реч је о верском објекту, па ће коначну одлуку донети градски Секретаријат за урбанизам, који једини и може да да дозволу за градњу верског објекта. Како „Новости“ сазнају, зона око Старог сајмишта је заштићена и тамо није дозвољено никакво зидање. Према детаљном урбанистичком плану, на Новом Београду још увек није дефинисана локација за изградњу џамије.

 

(Новости)