Прочитај ми чланак

ПУШТЕН: Дулић изашао из суда после саслушања!

0

Некадашњи министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић саслушан је данас у Тужилаштву за организовани криминал и током поступка браниће се са слободе.

Саслушање Дулића, током којег је износио одбрану, трајало је од 12 до 16 часова након чега је у пратњи својих бранилаца напустио зграду Специјалног суда у Београду. Дулић се сумњичи да је, као министар злоупотребио службени положај у поступку давања дозвола за постављање оптичких каблове словеначком предузећу „Нуба инвест“. Терети се за најблажи облик кривичног дела злоупотребе службеног положаја за који је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и ради се о такозваном „скраћеном кривичном поступку“.

Скупштина Србије је у понедељак укинула имунитет Дулићу, који је и посланик Демократске странке, пошто се он на њега позвао у суботу, када је полиција покушала да га приведе у његовој кући у Суботици. Бивши помоћник министра животне средине и просторног планирања Небојша Јањић саслушан је у недељу у Тузилаштву за организовани криминал након чега му је укинуто полицијско задржавање, док је директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак, дан раније, саслушан у полиицји.

Тужилаштво је заједно са Управом криминалистичке полиције од марта ове године водило предистражни поступак поводом издавања дозвола за постављање оптичких каблова на трасама државних путева. Реч је о трасама државних путева од Београда до границе са Македонијом, Бугарском, Румунијом, Мађарском и Хрватском.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је раније Тањугу да тужилаштво планира да у наредних десетак дана предузме све неопходне додатне радње, а пре свега да као сведока испита запослене у Министарству за животну средину и просторно планирање који су предузимали службене радње у поступку издавања грађевинских дозвола и локацијских и грађевинских дозвола.

Дробњак и Јањић саслушани су поводом издавања пет дозвола за изграднују оптичке мреже инвеститору „Нуби инвест“ и сумњиче се да су том приликом фаворизовала поменутог инвеститора у погледу брзине издавања и редоследа дозвола у односу на друга два предузећа – „Телеком“ и „Сат – тракт“.

 

( Танјуг )