Прочитај ми чланак

ПРОБУЂЕНО СРПСТВО: Сабор српских удружења у Вишеграду

0

Sabor srpskih udruženja

Дана 12. априла 1993. године догодила се велика битка за коту Заглавак код Вишеграда. Ту је исписана још једна страница руско-српског ратничког братства. У тој бици погинула су три руска добровољца, Консантин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов. Управо тај дан осам српских и једно руско удружење изабрало је за саборни дан.

После вишемесечних припрема за Сабор нашли смо се у Вишеграду. Дан као створен за виђење, а вишеградска Ћуприја у пуном сјају. Као што је и планирано љубазни домаћин господин Јелисијевић из Андрићграда нас је дочекао и упознао са радом Института „Иво Андрић“. Обишли смо и библиотеку коју дародавци лагано, али сигурно допуњавају, а онда смо започели састанак уједињења.

Састанак је отворила моја маленкост, а затим сам реч предао драгом брату, борцу за слободу Републике Српске Александру Кравченку који је у тешкој борби исто тако био и рањен. Рођен у Казахстану, надахњиван причама о Милошу Обилићу, једноставно је осетио да је Милошевим потомцима неким новим Југовићима потребна његова помоћ. Тако је и почело. Данас његово Удружење из Москве „Косовски Фронт“ бавећи се хунанитарним радом безрезервно помаже српски народ, пре свега на Косову и Метохији.

Сви говорници су били благо и позитивно узбуђени. Професор доктор Батавељић Драган из Крагујевца, председник „Опстанка“ говорио је о белој куги која разара српски корпус, Горан Ракић из „Патриотског Фронта“ о камповима који то удружење организују за децу, а брат Томица Стевановић из Прокупља о јуначком „Гвозденом Пуку“ чији наследници чувају образ дедова.

Циљеви и задаци појединачних Удружења си постали циљеви и задаци свих. Породица, морал, домаћинско пословање и друге старосрпске вредности ујединиле су браћу, а то су: Удружење „Косовски Фронт“ Москва , Српско Удружење „Ћирилица“ Београд ,Удружење „Косовско Огњиште“ Косовска Митровица, Удружење „Косовско Огњиште“ Бања Лука, Удружење „Краљев Град“ Краљево ,Удружење „ОПСТАНАК“ за борбу против беле куге и повећање наталитета, Удружење бораца рата 1990. „Гвоздени Пук“ Прокупље, Удружење ратних ветерана сз. 1990-1999„ПАТРИОТСКИ ФРОНТ“ и Удружење чувара српске традиције и обичаја „Прела и Посела“, а све то на образном и моралном принципу. Растали смо се у нади да ћемо се и следеће године поново наћи на истом месту.

Сматрамо да је ово само клица саборности, а да почетни задаци и циљеви које смо поставили нису тешки да се и друга удружења не би удруживала. Процените сами.

за Српско Удружење Ћирилица Београд

Милорад Ђошић, пуковник авијације

п и л о т   у   п е н з и ј и

Sabor srpskih udruženja4

ПОЧЕТНИ ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ САБОРА УДРУЖЕЊА

1.Удружења се уједињују на принципу добровољности, тако да свако Удружење остаје потпуно самостални правни чинилац.

2.Саборна удружења ће поштовати пре свега Устав и законе својих држава и на тај начин помагати отаџбину као недељив субјекат. Нема дилеме око чињенице да су Косово и Метохија део српске територије, а са тиме и остале српске земље.

3.Циљеви и задаци појединачних удружења постају циљеви и задаци осталих удружења на основу моралних принципа.

4.Саборна удружења ће се помагати и сарађивати међусобно, у складу са својим могућностима, а такође ће препоручивати друга удружења због ширења сабора.

5.Саборна удружења ће стално тежити јачању националних вредности, вере, породице, традиције, поштења, домаћинске економије и других чинилаца српске традиције.

6.Саборна удружења ће непрестано сарађивати са српским народом који живи у расејању, са циљем њиховог повратка у отаџбину. Такође ћемо сарађивати са братским удружењима из других земаља са посебним нагласком на братску Русију.

7.Циљеве саборних удружења треба дограђивати и ширити међу друга отаџбинска удружења у српским и православним  земљама, као и у расејању, и на тај начин идеју саборности уграђивати у свест Срба, православаца, и других који се са овом идејом слажу.

   У Вишеграду на Заглавку,

    12. априла 2014. године

    На Лазареву суботу

(Србин.инфо)