Прочитај ми чланак

Отаџбина је за српског официра увек била светиња

0

Председник Србије Томислав Николић уручио је данас, на свечаности испред Дома Народне скупштине у Београду официрске сабље тројици најбољих дипломаца 133 класе Војне академије.

Николић је официрске сабље уручио потпоручницима Радовану Жунићу из Сремске Митровице, са просечном оценом 9,48, Милку Дурлевићу из Скопља, са просеком 9,37, и Ђорђу Стојановићу из Пирота, који је дипломирао са просеком 9,33.

Председник Николић поручио је да је отаџбина за српског официра увек била светиња, и да ће тако бити и у будућности.

„Прошло је сто година откако је наша херојска војска почела да осваја слободу и брани част нашег народа све до победе у Првом светском рату, и те славне битке остале су уписане у нашем националном сећању. Оне су залог за нашу мирну, стабилну и сигурну будућност, они су поставили темељ модерне демократске Србије која представља гарант мира и стабилности у региону“, рекао је председник Николић.

Војска Србије ће, како је истакао Николић, остати гарант регионалне стабилности, а учешћем у мировним мисијама наставиће да доприноси и миру и стабилности широм света.

Министар одбране Александар Вучић уручио је пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и Ваздухопловства и противаздухопловне одбране – Виктору Верешу из Крушевца, са просечном оценом 9,21, и Милени Ђокић из Краљева, са просеком 8,70.

Промоцији су присуствовали и премијер Ивица Дачић, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, бројни министри и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Свечаности, која се седми пут одржава испред Дома Народне скупштине, уз родитеље, родбину и пријатеље официра, присуствују представници дипломатског кора, војни изасланици, као и делегације оружаних снага Аустрије, Националне гарде Охаја, Египта, Велике Британије и Немачке …

У прве официрске чинове биће промовисано укупно 156 кадета и кадеткиња из 133. класе Војне академије, међу којима су и два припадника Војске Црне Горе.

Свечаност је увеличао и налет авиона и хеликоптера Војске Србије, егзерцир Гарде Војске Србије као и Уметнички ансамбал „Станислав Бинички“ и репрезентативни оркестар Гарде.

(новости)