Прочитај ми чланак

Обележавање годишњице агресије на Српску Крајину 4. августа

0

Влада Републике Српске Крајине у прогонству обавештава, да ће се парастос српским и другим жртвама хрватског злочина геноцида, од 1990. до 1995. одржати у Цркви Светог Марка у Београду, у суботу 4. августа 2012. године, с почетком у 11 часова.

После парастоса, Срби Крајишници прогнани из Републике Српске Крајине и Хрватске, с грађанима Београда и Републике Србије, као и гостима из иностранства, мирно ће прошетати улицама Београда – до Амбасаде Хрватске, чијим службеницима ће предати протестну ноту.

Влада Републике Српске Крајине моли све оне који буду имали времена, да учествују на парастосу и шетњи улицама Београда, како би показали српским државницима и Међународној заједници на обавезу, да се отклоне последице хрватског злочина геноцида над Србима Крајишницима и да Хрвтска мора да плати одговарајућу ратну одштету – коју ниједан међународни суд не би могао да оспори.

ВЛАДА РС КРАЈИНЕ

Ратко Личина, министар

Мркоњић Град: Обележена годишњица бригаде

Процесуирање злочина Хрватске војске у Мркоњић Граду у јесен 1995. године дало би истину о рату у БиХ, порука је са скупа посвећеног обиљежавању двадесете годишњице формирања 11. мркоњићке бригаде.

Од 167 погинулих бораца ове ратне јединице велики број њих је, са 181 убијеном цивилном жртвом пронађен у масовној гробници на Православном гробљу.

Прошло је шеснест и по година од стравичног злочина које су починиле оружане снаге Хрватске, ХВО и Армије БиХ, а да за злочине нико није одговарао. Обимна докуметација са доказима из Хашког Трибунала прослијеђена је Тужилаштву и Суду БиХ, али правосудне институције из Сарајева нису ни прстом мрднуле да предмет процесуирају. Општина Мркоњић Град је прије осам година донијела одлуку да тужи Хрватску за надокнаду ратне штете од 700 милиона марака. И поред опструкција Тужилаштва и Суда БиХ становнци Мркоњић Града живе у увјерењу да је правда достижна и да ће једног дана злочине стићи заслужена казна, јер дјело ратног злочина никада не застарјева.

(РТРС)