• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Нема суђења Боривоју Хомену (оцу Слободана Хомена) да му не покваре посао
Прочитај ми чланак

Нема суђења Боривоју Хомену (оцу Слободана Хомена) да му не покваре посао

0

Нема суђења Боривоју Хомену да му не покваре посао
Привредни суд у Београду обуставио је поступак за привредни преступ против оца тадашњег државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена, Боривоја Хомена, и фирме у којој је он директор уз образложење да би даљи поступак покварио послове Хоменовој фирми.

Пиштаљка је дошла до судске документације из које се види да је обустављен поступак вођен септембра 2010. против фирме Инова д.о.о. и њеног директора Боривоја Хомена јер је усвојио Хоменов аргумент да би га „било какво кажњавање онемогућило да учествује на тендерима“. Суд је закључио да је друштвена штета од дела за које је оцу тадашњег државног секретара суђено незнатна, па је заменик јавног тужиоца напрасно одустао од свог оптужног предлога и одрекао се права на жалбу.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду је против предузећа Инова, чији је власник Душанка Суботић-Хомен, и одговорног лица – директора предузећа Боривоја Хомена, 4. фебруара 2010. подигло оптужни предлог због тога што у законском року Народној банци Србије нису предали консолидовани финансијски извештај за 2008. годину са мишљењем ревизора, чиме су прекршили Закон о рачуноводству и ревизији. Пошто законска обавеза није извршена најкасније до 31.10.2009. године, заменица јавног тужиоца је суду предложила да се изведу докази, да се окривљени огласе одговорним за наведени привредни преступ и да се казне по закону. Казне предвиђене законом су од 100.000 динара до три милиона динара за правно лице и од 5.000 до 150.000 динара за одговорно лице.

Сарадник Пиштаљке је дошао до записника са главне расправе која је 15.9.2010. године одржана у Привредном суду у Београду, а којој су присуствовали председник судског већа судија Миливоје Иконић, чланови већа Јармила Павловић и Љиљана Драгићевић, заменица јавног тужиоца Славица Ружојчић, окривљени Боривоје Хомен и његов адвокат Тања Неранџић Савић. У записнику се наводи да је пре почетка претреса Боривоје Хомен у списе предмета приложио извештај ревизора Србо аудит, од 18.6.2010. године, одлуку правног лица о увајању извештаја ревизора од 21.6.2010. године, као и потврду ПТТ-а о достављању, од 23.6.2010. године.

У записнику се стоји да је окривљени Боривоје Хомен рекао да „мишљење ревизора није доставио у року због погрешне информације књиговође“, као и то „да се правно лице бави производњом иновативних производа регулационе опреме, да послове добија искључиво путем тендера и да би га било какво кажњавање онемогућило да учествује на тендеру“.

„Увидом у списе предмета и достављену документацију, констатује се да има места примени чл. 2 ст. 2 ЗООП-а, те заменик јавног тужиоца изјављује да одустаје од оптужења“, наводи се у записнику са одржане главне расправе у Привредном суду. Након тога суд доноси решење којим се обуставља поступак против окривљених Инова д.о.о. из Београда, као правног лица и Хомен Боривоја, као одговорног лица, због привредног преступа из Закона о рачуноводству и ревизији, а по оптужном предлогу Другог основног јавног тужилаштва у Београду (КП бр. 2921/09, од 4.2.2010.).

Законом о привредним преступима прописано је да је привредни преступ „друштвено штетна повреда прописа о привредном или финансијском пословању која је проузроковала или је могла проузроковати теже последице и која је прописом надлежног органа одређена као привредни преступ (Члан 2 ст.1). Истим чланом прописано је да није привредни преступ „она повреда прописа о привредном или финансијском пословању која, иако садржи обележја привредног преступа одређена прописом, представља незнатну друштвену штетност због малог значаја и због незнатности или одсутности штетних последица“ (Члан 2 ст.2).

Дакле, суд је оценио да повреда закона која се ставља на терет фирми Инова д.о.о. и њеном директору представља „незнатну друштвену штетност због малог значаја“, што је било довољно заменици јавног тужиоца да одустане од свог оптужног предлога.

 

(Пиштаљка)