Прочитај ми чланак

Косовска Каменица:Шиптарски ватрогасци одбијају да гасе пожар око српских кућа

0

Пожар у општини Косовска Каменица спустио на око километар до првих кућа. Председник општине каже да надлежне шиптарске институције и ватрогасци не желе да реагују.
Председник општине Косовска Каменица Бобан Јевтић је за агенцију Бета изјавио да је ситуација алармантна у селима Глоговце, Ранилуг, Горње и Доње Кормињане, у којима живи око 4.000 Срба, и да се људи плаше да ће, ако се ватра прошири на борову шуму у близини села брзо доћи и до првих кућа.

„На линији ватре свакодневно и по целу ноћ ангажовано је од 100 до 300 људи, вода се довози тракторима у бурадима, а одатле је људи преузимају у пољопривредним прскалицама или ко шта има. Гасимо пожар лопатама. Од косовских институција до сада је реаговала само ватрогасна јединица Косовске полиције у Косовској Каменици, али то није било довољно“, казао је он.

Јевтић наводи да је пожар таквих размера да једино могу да га угасе ватрогасци са цистернама или хеликоптером, али да надлежни из шиптарских институција не желе да реагују.

„Како сам незванично чуо Војска Србије је понудила да угаси пожар пошто ватра гори непосредно уз административну линију, али Кфор то није дозволио, ватра гори десет дана а сада нико не жели ни да реагује, иако знамо да у Бондстилу имају адекватну опрему за то“, казао је Јевтић.

Он је навео да је у гашењу пожара до сада помагала једино ватрогасна јединица шиптарске полиције из Косовске Каменице.

 

( БЕТА )