Прочитај ми чланак

Камион са радиоактивним товаром враћен у Србију

0

Македонски цариници вратили су са граничног прелаза Табановце камион са 20 тона отпадног алуминијума из Србије због прекорачења дозвољеног нивоа радијације.

Ниво радијације у алуминијуму изнад дозвољеног: Гранични прелаз Табановци
Камион је поседовао одобрење Завода за здравствену заштиту радника (ЗЗЗР) из Ниша да је радиоактивност у природним границама и враћен је у Србију ради деконтаминације.

Миодраг Антић, шеф Одсека за заштиту од зрачења у нишком ЗЗЗР, каже да је доза која је измерена на граници „мало већа од дозвољене“ и да се ради о нивоу зрачења који је „далеко од опасног“.

– Приликом мерења у Нишу није примећено повећање нивоа зрачења изнад дозвољених граница. Ништа нису регистровали ни наши цариници на прелазу Прешево који са собом носе такозване пејџере за грубо детектовање повећања радијације. На македонској страни је измерена повећана радиоактивност па је сходно прописима камион враћен у Србију. Стручњаци Винче, који су дежурали на нашој граници, измерили су тада радиоактивност од 2,5 фона, што је мало више од дозвољене дозе од два фона – објашњава Антић. Он каже да су прописи такви да се пре извоза пошиљке мери ниво радиоактивности око камиона, а не унутар пошиљке и да ће се тек након деконтаминације знати шта је узроковало повећање радиоактивности.

Миодраг Милановић, директор предузећа “Макси ЦО” из Алексинца чији је био спорни транспорт, каже да су стручњаци Винче јуче пронашли спорни предмет који је имао мало веће зрачење од дозвољеног и да су га уклонили из товара.

– То је предмет који нема више од 100 грама. Не знам шта је, може бити део јављача пожара или неког мерног инструмента. Био је окренут тако да се није могао детектовати уређајима, вероватно се у транспорту померио. Зрачење је било мало изнад дозвољеног. Учинили смо све по налогу надлежног министарства и након поновног прегледа и добијања сертификата о дози радиоактивности поново ће кренути за Македонију – каже Милановић.

 

( Блиц )