Прочитај ми чланак

Економски картел у Србији ствара психозу о несташици уља, млека и меса

0

У Србији је ове године произведено довољно уља, шећера, млека и меса, тако да нема разлога за несташицом тих животних намирница и оне су вештачки створене, оценио је у недељу саветник у Привредној комори Србије (ПКС) Војислав Станковић. Он је рекао да је у понуди око 180.000 тона уља, а домаће потребе су свега 80.000 тона, и указао да је цена од 145 до 150 динара за литар сасвим прихватљива за уљаре.

– Психоза је вештачки створена, од стране монопола и картела који владају у том сектору и сам тај сектор је одговоран за ову ситуцију, па већим испорукама уља треба стабилизовати тржиште, по прихватљивим ценама – истакао је Станковић.

Производња уља и више него довољна
-Примера ради, тржишту је само за протеклих месец дана испоручено седам милиона литара уља. Ми тренутно имамо дупло већу понуду од потрошње уља у Србији.Суша је најмање штете нанела сунцокрету, па потрошачи могу да буду сигурни да ће уљаре редовно снабдевати тржиште уљем током целе године. Поред редовног снабдевања домаћег тржишта, ми ћемо имати уља и за извоз, рекла је Чуровић.

Према њеним речима, производња од овогодишњег рода и преосталих залиха, јестивог сунцокретовог уља биће више него довољна до следећег рода за подмирење домаћег тржишта

(Новости, Танјуг)