Прочитај ми чланак

Ево колико је храна у Србији поскупела за само месец дана!

0

Грађане Србије су из месеца у месец на рафовима у продавницама дочекивале све веће цене хране. Поскупљивале су све намирнице, а смањења цена су била права реткост. Редакција Нова.рс се и овог месеца, као и сваког од јула прошле године, упутила у продавницу истог ланца супермаркета у који одлази сваког 20. у месецу и упоредила цене истих производа. У фебруару, ситуација је шарена: неке цене су, зачуђујуће, остале на истом нивоу, нешто је поскупело, а нешто чак и појефтинило. Србе традиционално највише брине цена меса, за љубитеље свињског бута немамо добре вести.

Месо

Цене меса су у последње време нарочито под лупом, будући да је Влада Србије почетком фебруара донела одлуку да укине ограничење цена неких врста свињског и пилећег меса. Због тога, стручњаци су прогнозирали да ће оне почети да дивљају, како то обично бива када нешто „пустите с ланца“.

И заиста, свињски бут сада кошта 730 динара по килограму, у односу на 650 динара, колико је коштао у јануару. У јулу прошле године, када смо почели са месечним праћењем цена, килограм овог меса коштао је 709 динара.

Цене пилетине мирују – за сада. Цене пилећег филеа, као и пилећих крилаца држе се на истом нивоу на ком су биле у фебруару. Тако килограм пилећег филеа, који је у јулу 2022. године коштао 792 динара, сада кошта 820 динара, а крилца, која су у јулу коштала 295 динара, сада коштају 380 динара.

Са друге стране, јунећи бут који је у месецима иза нас углавном мировао и држао цену од 1.300 динара, осим у августу када је коштао 1.360, сада кошта 1.350 динара.

Млечни производи

Млеко је у односу на јануар појефтинило за два динара, па тако литар ове намирнице тренутно кошта 150 динара, што је повратак на децембарску цену. Међутим, у јулу прошле године оно је коштало 125 динара.

Када је реч о јогурту, цена је остала иста као у јануару, па тако литар кошта 165 динара. У јулу је коштао 135 динара.

Основне животне намирнице

Цене појединих основних прехрамбених производа већ дуже од годину дана нису слободно формиране на тржишту, јер их одређује Влада.

Тако брашно, уље и шећер, захваљујући Уредби, имају одређене максималне цене, а трговци не могу да их продају скупље од тога.

Тако два типа брашна, Т-400 и Т-500 већ месецима коштају максимално 84,7, односно 78,65 динара. Ипак, Уредбом су, у односу на јул прошле године, цене промењене навише. Тако је пре шест месеци килограм брашна Т-400 коштао највише 75, а Т-500 69 динара.

Ограничена је и цена сунцокретовог уља.

Литар овог производа тренутно кошта максимално 220 динара, исто као и у јануару.

Међутим, у јулу прошле године је уље коштало највише 200 динара по литру.

Килограм шећера, захваљујући Уредби, може да кошта максимално 115 динара, што је тренутна цена. Међутим, у претходних неколико месеци, цена овог производа се мењала, те је у јулу она износила највише 97 динара.

Најјефтиније паковање јаја од 10 комада тренутно кошта 230 динара, исто колико и у јануару. Међутим, у јулу је то исто паковање коштало 20 динара мање.

Што се тиче кромпира, килограм сада кошта 90 динара, што је 5 динара више него у јануару. Међутим, тренутна цена је мања од оне која је важила у јулу, будући да је килограм кромпира тада коштао 100 динара.