Прочитај ми чланак

Да ли ће Милогорци да постану Ватиканци или Албанци?

0

 

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да Црна Гора иде својим путем, а видеће се где ће отићи и да ли ће постати Италијани, Ватиканци, можда и Албанци.

Ја разумем потребу Црне Горе да буде самостална држава, она је то кроз историју и била, али зашто правити толике јазове у народу

Патријарх Иринеј је истакао да Црне Горе не би било да није било Митрополије црногорско-приморске.

Његова светост је за београдски недељник НИН изјавио да тренутни однос између црногорске власти и Митрополије црногорско-приморске није добар и не служи добру, а да он не види разлоге за сукоб.

Наводећи да Српска црква у Црној Гори постоји готово 800 година, српски патријарх каже да је захтев да се Митрополија црногорско-приморска сада региструје код црногорских власти, као да је настала ових дана, више него апсурдан.

Патријарх Иринеј истиче да ту „има и других озбиљних проблема за које се нада да ће се решити на обострано задовољство“.

На питање да ли постоји могућност да Митрополија црногорско-приморска временом постане аутокефална, патријарх је рекао да треба прво да се рашчисти ко је ко у Црној Гори- ко су Црногорци, ко су Срби.

Он је напоменуо да је црногорском председнику Филипу Вујановићу пренео да, ако хоће да се одрекну било какве везе са српством, из свог наслеђа морају да избришу Светог Петра Цетињског, Његоша и краља Николу, који су говорили да су Срби.

„А ако њих избришу, питање је шта је остало, шта је онда Црна Гора. Ја разумем потребу Црне Горе да буде самостална држава, она је то кроз историју и била, али зашто правити толике јазове у народу“, каже патријарх.