Прочитај ми чланак

Дачић поручио Шиптарима: Боље сами уклоните споменик у Прешеву

0

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић позвао Албанце да из центра Прешева уклоне споменик погинулим припадницима ОВПБМ.

Дачић је рекао да постављање спомен-плоче припадницима некадашње Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева представља непотребну провокацију, на коју држава мора да реагује, и поручио да ће Србија „политику водити главом“ и то политику која има позитивне ефекте.

„Боље нека je сами склоне – то је непотребна провокација, поготово ако се доведе у контекст дана државне заставе, који је 28. новембра, а пресуда за Харадинаја очекује се 29. новембра“, рекао је Дачић.

„То неће ићи у добром смеру“, рекао је Дачић, који је и министар полиције.

Он је додао да је и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон недавно рекао да се регион враћа у конфликте деведесетих. „Србија ће политику водити главом“, рекао је Дачић у Палати Србија.

Према његовим речима, на постављање плоче у центру Прешева држава мора да реагује. „Ако ћемо постављати плоче поштујући оне који су убијали полицајце и војнике на југу Србије, онда нека кажемо да то није део Србије. Ми немамо дилему да ли су Прешево и Медвеђа део Србије, а ако је међународна заједница има, нека одговори. Немој сутра да буде прекомерна употреба силе, јер скидање табле може да доведе до одређених безбедносних проблема“, рекао је Дачић.

Подсетимо, испред зграде општине Прешево у петак је откривен споменик палим борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе. На споменику пише да су га подигли ветерани Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, а на њему је двадесет седам имена припадника ОВПМБ из Прешева, Бујановца и Медвеђе који су погинули у време оружаних сукоба са југословенским снагама на југу Србије.