Прочитај ми чланак

Вехабије прете из енклава

0

 

Стварање вехабијских енклава опасно је по Републику Српску, јер се тако отвара могућност за герилске терористичке акције припадника овог радикалног исламског покрета. То је упозорење експерта за безбедност Предрага Ћеранића, који сматра да су институције БиХ неефикасне у броби против тероризма.
– За Републику Српску и српски народ у БиХ велику опасност представљају енклаве у којима се спроводи, не само мисионарски рад него и војна обука вехабија – истакао је Ћеранић током сесије Српског демократског форума Бањалука о претњама од вехабијског покрета.
Ћеранић је напоменуо да су ове енклаве присутне на границама Републике Српске, да су затворене и идеалне за скривање бегунаца и транзит према Западу.

– Вехабије се неће усудити да нападну Српску све док за то не добију сигнал са Запада – тврди Ћеранић.

 

Он је додао да је вехабијски покрет велика безбедносна претња по БиХ, која је у функцији реализације њихових политичких циљева – стварања јединствене муслиманске државе.

– Одговорност за сузбијање безбедоносних претњи од вехабијског покрета у БиХ, осим МУП РС, треба да сносе и друге безбедносне агенције као СИПА, које би требало да их неутралише на основу правовремених информација о њиховом кретању и реаговању – закључио је Ћеранић.

Стручњак за борбу против тероризам Џевад Галијашевић рекао је да је потребно да Исламска заједница у БиХ данас јасно каже да вехабизам није исламско веровање.

– Безбедносне агенције и политичка елита у Сарајеву дужни су да скину тај кишобран подршке који држе над вехабијама и да омогуће држави да функционише – нагласио је Галијашевић.

(Новости)