Прочитај ми чланак

Вести са разапетог Космета 26.07.2012г

0

Слава манастира Светих Архангела
У манастиру Свети Архангели код Призрена данас се свечано обележава манастирска слава светог Архангела Гаврила и 657. годишњица од упокојења Цара Душана, ктитора ове светиње.
 

Манастир Светих Архангела је потпуно уништен у мартовском насиљу 2004. године од стране албанских окупатора.. Манастирско братство се вратило и започело обнову која траје и данас.

Игуман Михаило је за данашњи дан припремио славску трпезу за бројне госте и расељене призренце.

Српска Православна Црква и њени верници данас славе празник Сабора архангела Гаврила. Архангел Гаврило, један од седам великих андјела серафима који су уцествовали у стварању света.

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен „црвеним словом” у календару Српске Православне Цркве која му ипак даје велики значај и слави га као – Благовесника који је учествовао и најављивао све значајније догађаје везане за настајање хришћанства.

 

Девине Воде: Прослављена храмовна слава
У манастиру Девине Воде код Звечана прослављена је храмовна слава Света Богородица Тројеручица којој је посвећен овај манастир.

Пред неколико стотина верника и гостију  свету литургију служио је епископ рашко призренски Теодосије са свештенством и монаштвом.

"Нама је данас много потребна Божија помоћ, а нарочито помоћ Пресвете Богородице брзе заступнице и помоћнице и заиста Пресвета Богородица својом трећом руком милује свакога ко јој прилази са молитвом и надом да ће добити помоћ и спасење", казао је владика.

Настојатељ манастира Девине Воде код Звечана отац Фотије приредио је славски ручак за све присутне госте.

Из Републике Српске данашњој слави присуствовали су министар рада Петар Ђокић, Драган Давидовић, директрор Радио телевитије РС и Милорад Арлов, активиста из Бања Луке који је у протеклом периоду помагао Србе на Косову.

Од локалних представника присуствовали су председник општине Драгиша Миловић, начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Чудотворна икона Богородице Тројеручице се налази у Хиландару а из манастира Светог Саве Освећеног из Свете земље донео је први српски архиепископ Сава Немањић. Богородица Тројеручица је једна од најзначајнијих и најсветијих икона код православних, према предању насликао је Свети Јован Дамаскин.

Јуче је на свечаној академији испред храма Богородице Тројеручице на Девиним Водама код Звечана песникињи Види Арсенијевић свечано уручена награда „Григорије Божовић" за књигу „Звона младеначка'' . Председник жирија проф. др Зоран Павловић истакао је да је Вида Арсенијевић особени глас српске поезије са Косова и Метохије. "Њена најновија књига конструисана и структуирана је големом метафором. У њој је свака појединачна песма са својом представљеном стварношћу метафора живе стварности", истакао је Павловић. Књигу је објавила издавачка кућа Грачаница из Грачанице , у конкуренцији су биле и књиге објављене у прошлој години, Мистерија љубави Милице Јевтимијевић Милић, Мјесечарење на сунцу Велимира Ралевића, као и Живот под звездама Даринке Трифовић, преноси радио КиМ.

 

Грачаница: Пукла водоводна цев испред капије манастира
Испред главне капије манастира Грачнице пукла је водоводна цев, јавља новинар КИМ радија са лица места.

Вода се у огромним количинама разлива по улици и испред манастира. Због висине тротоара она се не прелива у манастирско двориште већ се одлива у суседна дворишта и у неколико шахти које се ту налазе.

На терену су припадници косовске полиције и екипа Водовода који посматрају шта се дешава.

Аутомобили се успорено крећу, а пролазници настоје да заобиђу место одакле куља вода.