Прочитај ми чланак

Вести из централне Србије 16.07.2012.г.

0

Радници '21. октобра' најављују протест
Одбор Самосталног синдиката крагујевачког Друштвеног предузећа „21. октобар“ за четвртак (19. јул) заказао је протест испред републичког Завода здравственог осигурања, од 11 до 12 сати.

Како се истиче у саопштењу за јавност, ова синдикална организација организоваће протест зато што запослени у овом предузећу, а има их 279, немају оверене здравствене књижице тако да им је, како наглашавају, онемогућено Уставом Србије загарантовано право на здравствену заштиту. Проблем још више усложава чињеница да је шесторо радника оболело од врло тешких болести, које захтевају сталну терапију, а са новцем који зарађују нису у могућности да се лече.

У синдикалној организацији истичу да одговорност за овакво стање има и пословодство предузећа, које треба да обезбеди плаћање доприноса за здравство, али схватају и да производни резултати не пружају за то много могућности.

Синдикалци за овакво стање  прозивају државни врх који је, како кажу, једним потезом пера укинуо „Заставу аутомобиле“, а није помогао да се превазиђе проблем у фабрици која је производила 400 позиција за аутомобиле марке „застава“.

– Успели смо да преживимо само захваљујући споственим активностима уз изузетно разумевање и одрицање свих запослених. Предузеће нема дражвне субвенције и препуштено је тржишту иако је од 2003. године у процесу реструктурисања – истиче се у саопштењу Одбора Самосталног синдиката Друштвеног предузећа „21. октобар“.

 

Ватерполо: Први пораз Радничког
Ватерполисти Радничког одиграли су претходног викенда, дан за даном, две првенствене утакмице у Другој лиги – група „југ“.

Најпре су, у суботу, убедљиво савладали Расину из Крушевца – 21:10, а синоћ су поражени у Краљеву, од истоимене екипе – 16:12.

У досадашњем току првенстав Крагујевчани су, иако дебитанти, остварили три победе уз само један пораз, а у наредном, петом, колу дочекују, у Спортском центру „Парк“,  до сада непоражени том Гоча из Врњачке Бање.

 

Услови за откуп пшенице
Републичка дирекција за робне резерве  планира куповину 100.000 тона овогодишњег рода пшенице.

Уговор о купопродаји меркантилне пшенице са Дирекцијом закључују комерцијално пољопривредна породична газдинства и земљорадничке задруге, а овлашћени складиштар Дирекције за шУмадијски округ је крагујевачко Акционарско друштво „Житопродукт“.

Комерцијално пољопривредно породично  газдинство може да прода најмање пет, а највише 100 тона пшенице, а земљорадничка задруга највише 150 тона.

Откуп се обавља по цени од 23 динара, урачунат ПДВ, а рок плаћања је осам дана, од достављанај потпуне документације, која подразумева потврду о ускладиштењу, издату од овлашћеног складиштара, магацински улаз, односно пријемницу и сертификат о квалитету.

Детаљније информације о свему што је  потребно да имају приликом ускладиштења пшенице заинтересовани могу да добију у Републичкој дирекцији за робне резерве на телефоне 011/32-38-997, 011/32-39-059,  021/421-914 и 021/526-890.

 

Краљево: ОБЕЛЕЖЕНА ГРОБНИЦА ПАЛИХ ВОЈНИКА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА
У Прогорелици је на Свете  Враче освећено крсно знамење посвећено погинулим артиљерцима Дунавске дивизије Српске војске који су 1915. бранили одступницу главнини војске и народа при повлаћењу ка Косову и Метохији. На месту где је постављено знамење сахрањено је између 5 и 15 погинулих бораца чији индетитет још увек није познат.

Крст је подигнут на иницијативу Удружења "Јован Бојовић" из Драгачева, братства Аврамовић из Прогорелице и етно села "Филиповић", а у помоћ су притекли и чланови Удружења "Краљевина Србија" из Краљева.

П.Е.П.И. (ПОЗОРИШТЕ. ЕНТУЗИЈАЗАМ. ПОКРЕТ. ИНИЦИЈАТИВА.)
16. јула –  21. јула
Сценско-плесна радионица под водјством Милана Новаковића, глумца са Академије уметности НС

„МОРАВСКИ РОКЕНРОЛ“ У РУЂИНЦИМА
У организацији ООСР „Моравац“ из Руђинаца, јучесе одржао 22. по реду „Моравски спуст“, од Макумбе у Чукојевцу до ресторана „Шаран“ у Руђинцима. На пристаништу у Руђинцима спусташе и остале госте дочекали су са  традиционалном рибљом чорбом и пасуљем. Био је приређен рок концерт на коме су наступали неколико врњачких и трстеничких бендова. Концер је почео у 19 часова, а наступили су: „Конан Берберин“, „Последње море“, „Регулатор“ и „Locomotion“, сви из Врњачке Бање, „Undo“ и „Speak Easy“ из Трстеника, а као главне звезде свирали су „Веселе осамдесете“ из Крагујевца и легендарни „Безваздушни простор“ из Трстеника.

 

Лозничка река пресушила
За сада нема проблема када је у питању водоснабдевање града, кажу у ЈКП Водовод. Апел за штедњу је и даље на снази па се моле потрошачи на периферији града да не заливају баште и травњаке водом из градског водовода. Спас у последњи час да не буде рестрикција воде, могло би да буде освежење које би требало да нам стигне током вечери. Метеоролози кажу да се ипак не очекују обилније падавине, већ да ће пљускова бити понегде.

Од понедељка до среде свежије време, понегде са пљусковима и грмљавином и то испод 30 степени у целој земљи. Од четвртка нешто топлије и углавном суво.  

Врели летњи дани измамили су до сада рекордан број Чачана на градске базене и плаже. Посећеност градских базена дупло је већа у односу на прошлу годину, док на градској плажи крај бране на Западној Морави током викенда буде и до пет хиљада посетилаца. Улице града у недељу су биле скоро пусте, а и баште оближњих кафића изгледале су сабласно празне.

Због дугог сушног периода Лозничка река је у свом горњем току пресушила, што можете видети на нашим фотографијама. Тако су се барем становници насеља Гвожђар решили проблема који их је овога лета мучио – жаба. У доњем току канала на Авлаџиници Лозничка река још постоји због градске канализације.

(из више медија)